Parlamentul va examina şi va putea solicita anularea legislaţiei UE transpuse de Guvern – proiect

Publicat: 19 05. 2011, 12:30
Actualizat: 19 05. 2012, 05:30

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege elaborat de către Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE).

Potrivit proiectului, Parlamentul poate solicita Guvernului informaţii extinse privind proiectele de acte legislative aflate în curs de negociere la nivelul Uniunii Europene (UE), dar şi lista mandatelor generale, informări şi rapoarte privind participarea la Consiliul European, rapoarte de activitate şi rapoarte privind îndeplinirea obligaţiei de transpunere a legislaţiei europene, pentru formularea de observaţii şi propuneri.

La începutul fiecărui an, Parlamentul va examina Programul legislativ al Comisiei Europene şi va stabili lista proiectelor de acte legislative europene pentru care va declanşa procedura de examinare parlamentară în anul respectiv. Lista va fi transmisă Guvernului în termen de cinci zile lucrătoare de la adoptare şi va face parte din programul anual de lucru al Parlamentului în domeniul afacerilor europene.

Parlamentul va examina şi evalua proiectele de acte legislative ale UE din punct de vedere al fondului reglementării şi implicaţiilor acestora asupra sistemului legislativ naţional, iar în timpul procedurii de examinare, la solicitarea legislativului, ministrul responsabil sau, după caz, şeful DAE, respectiv ministrul Afacerilor Externe sau reprezentanţi desemnaţi ai acestora se vor prezenta la Parlament pentru a informa asupra proiectului de act legislativ sau asupra propunerii de mandat general.

Legislativul va trebui ca, în termen de maximum 20 zile lucrătoare de la momentul declanşării procedurii de examinare, să adopte, prin hotărâre, opinia sa privind proiectul examinat şi să o transmită Guvernului în termen de două zile lucrătoare de la adoptare.

Opiniile Parlamentului sunt avute în vedere de Guvern pentru definitivarea poziţiilor naţionale de negociere prevăzute în cadrul mandatelor generale şi a mandatelor care vor fi exprimate în cadrul Consiliului European, dar nu au caracter obligatoriu pentru Executiv.

În situaţia în care termenele nu sunt respectate, Guvernul va decide în absenţa opiniei Parlamentului, iar dacă mandatul susţinut de Guvern în Consiliul European diferă substanţial de opinia Parlamentului, ministrul responsabil, şeful DAE, respectiv ministrul afacerilor externe sau reprezentanţi desemnaţi ai acestora vor prezenta oral sau în scris, la solicitarea Parlamentului, motivele care fundamentează această situaţie.

Pe durata procedurii de examinare parlamentară a proiectelor de acte legislative comunitare, Guvernul va informa Consiliul European asupra declanşării acestei proceduri, iar rezerva de examinare parlamentară se consideră ridicată din momentul transmiterii opiniei Parlamentului către Guvern.

În cazul în care Parlamentul constată că proiectele de acte legislative europene nu respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, cele două Camere vor adopta, prin hotărâre, avize motivate care constată încălcarea celor două principii din Tratatul UE, iar aceste avize se vor transmite preşedinţilor Parlamentului European, Consiliului European şi Comisiei Europene.

Parlamentul, constatând că un act legislativ european aflat în vigoare încalcă principiul subsidiarităţii, poate formula acţiune în anulare a actului respectiv la Curtea de Justiţiea Uniunii Europene, numind un Agent însărcinat cu reprezentarea intereselor statului în respectiva cauză. Cele două Camere ale Parlamentului vor stabili o metodologie internă în acest sens, iar Agentul va fi numit din rândul persoanelor cu pregătire juridică în domeniul dreptului Uniunii Europene.

Conform proiectului de lege, Parlamentul mai poate analiza şi proiecte de acte nelegislative ale UE, fără ca rezultatele analizei să fie obligatorii pentru Guvern, poate solicita Executivului informaţii asupra poziţiei pe care România intenţionează să o prezinte la reuniunile Consiliului European şi va monitoriza armonizarea legislaţiei naţionale cu dreptul comunitar. În această din urmă privinţă, Guvernul va prezenta semestrial Parlamentului stadiul transpunerii în dreptul intern a actelor legislative adoptate la nivelul UE, cuprinzând şi situaţia întârzierilor înregistrate.