PCM ar fi dispus să îl susţină, în turul al doilea al alegerilor, pe Traian Băsescu

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) şi-a exprimat disponibilitatea de a-l susţine, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, pe Traian Băsescu, întrucât consideră că actualul preşedinte şi PDL sunt "singura speranţă" a comunităţii maghiare.

13 afișări
Imaginea articolului PCM ar fi dispus să îl susţină, în turul al doilea al alegerilor, pe Traian Băsescu

PCM ar fi dispus să îl susţină, în turul al doilea al alegerilor, pe Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sfântu Gheorghe, că are convingerea că Traian Băsescu va ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În acest context, Szasz a menţionat că, de aceea, PCM a lansat o invitaţie către staff-ul preşedintelui Băsescu pentru ca, înainte de al doilea tur de scrutin, să revină în Ţinutul Secuiesc, pentru a se întâlni cu oamenii de acolo, pentru a exista posibilitatea trecerii în revistă a problemelor generale şi specifice ale acestei regiuni.

Potrivit sursei citate, "probabil" PCM va face o invitaţie asemănătoare şi celuilalt candidat care va ajunge în turul al doilea, Szasz adăugând că nu este sigur nici de şansele lui Mircea Geoană, nici de ale lui Crin Antonescu.

"Noi, fiind un partid de dreapta, şi aici diferim de UDMR, ideologic nu putem să sprijinim un candidat de stânga, pentru că nu este corect. Noi n-o să facem niciodată prostituţie politică, care a fost obiceiul UDMR până acum, şi mai este", a spus liderul PCM.

Din această perspectivă, a explicat Szasz, PCM ar merge, în turul al doilea, pe varianta unui candidat de dreapta.

"Principial vorbind, poate o să ne facă o surpriză domnul Geoană, dar nu prea cred, dar dacă vine şi dă o soluţie, hai să-i dăm şansa aceasta şi dumnealui, dacă va fi cazul. Cu Crin Antonescu am avut o supriză neplăcută, când a dat un anunţ că o să îi dea în judecată pe toţi cei care au participat la Adunarea Generală a Aleşilor Locali de la Odorheiu Secuiesc. Şi mai ales că a făcut discriminare: cei care au participat la Odorheiu să fie daţi pe mâna procuraturii, cei care au participat la Miercurea Ciuc să nu fie daţi. Cine face un asemenea gest, fără să ştie ce s-a întâmplat acolo, nu poate să spună că este liberal, nici că este neapărat un candidat al dreptei", a afirmat el.

Szasz Jeno a precizat că PCM nu îl va sprijini necondiţionat pe Traian Băsescu în turul al doilea.

"Nu spun că îl sprijinim necondiţionat pe domnul Băsescu. (...) În plus, spun că domnul Băsescu a făcut greşeli vis-a-vis de idealurile noastre. A făcut greşeala la Tuşnad Băi, când a zis că n-o să fie autonomie, şi la Budapesta, când a spus acelaşi lucru, dar dumnealui a venit şi a spus că este adeptul descentralizării. N-a fost lăsat nici în acest domeniu să facă prea mare lucru, datorită faptului că şi dumnealui şi partidul care îl sprijină şi al cărui preşedinte a fost au vrut să facă paşi importanţi în acest sens, şi tocmai de aceea au fost înlăturaţi de la putere şi dumnealui suspendat", a spus Szasz.

Potrivit surse citate, din această perspectivă, PCM consideră că, faţă de celelalte partide politice, "singura speranţă a comunităţii maghiare" ar fi PDL şi Traian Băsescu.

"De aceea credem că, faţă de celelalte partide politice, nu spun că va fi sigur şi o soluţie, singura speranţă a comunităţii maghiare este partidul de dreapta, PDL. Trebuie convins domnul preşedinte Băsescu că în politică nu există niciodată noţiunea de «niciodată» şi mai ales când dânsul iniţiază o reformă constituţională, noi, în cadrul acestei reforme, iniţiem recreionarea sistemului administrativ şi dăm şi o soluţie: regionalismul asimetric", a conchis Szasz Jeno.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici