PD va depune marţi la Senat proiectul de lege privind votul uninominal

PD va depune, marţi, la Senat, proiectul de lege privind votul uninominal, care prevede reducerea cu 15% a numărului de parlamentari şi alegerea acestora în circumscripţii uninominale, în două tururi de scrutin.

1 afișare
Imaginea articolului PD va depune marţi la Senat proiectul de lege privind votul uninominal

PD va depune marţi la Senat proiectul de lege privind votul uninominal

Liderul democrat Emil Boc a anunţat că PD a finalizat, luni dimineaţa, proiectul de lege privind votul uninominal în două tururi de scrutin.

Legea prevede reducerea cu 15% a numărului actual de parlamentari. Astfel, potrivit proiectului PD, Senatul va avea 127 de membri (cu 10 mai puţin decât în prezent), iar Camera – 254 de membri (cu 60 mai puţin).

Actul normativ mai arată că un senator poate fi ales de 180.000 de cetăţeni, iar un deputat - de 90.000 de votanţi. De asemenea, prevede că trasarea circumscripţiilor electorale trebuie să revină Autorităţii Electorale Permanente.

Boc a mai spus că PD ar dori ca pe viitor să introducă în lege şi o prevedere prin care parlamentarii să poată fi revocaţi de cetăţeni. Pentru a se ajunge la revocare, 25% din numărul cetăţenilor unei circumscripţii trebuie să semneze o petiţie prin care să solicite revocarea. Următorul pas ar trebui să fie organizarea noilor alegeri pentru revocarea parlamentarului din circumscripţia respectivă. Parlamentarul în cauză poate participa la alegerile organizate pentru revocarea lui, iar dacă va cîştiga din nou scrutinul, cetăţenii care au iniţiat petiţia vor plăti costul alegerilor.

Liderul democrat a precizat că, în formula actuală, Constituţia nu permite revocarea unui parlamentar pe parcursul mandatului.

El a susţinut că PD va discuta cu toate formaţiunile parlamentare pentru ca varianta de vot uninominal propusă la referendum să se poată concretiza.

Referendumul privind votul majoritar în două tururi, propus de şeful statului, nu va fi validat, rezultatele parţiale indicând o prezenţă de sub 30%, în condiţiile în care aceasta ar fi trebuit să fie de 50% plus unu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici