PDL a depus la Cameră moţiunea simplă "Guvernul USL, frâna de motor a bugetului"

PDL a depus la Camera Deputaţilor, luni, moţiunea simplă "Guvernul USL, frâna de motor a bugetului", iniţiată de 59 de deputaţi democrat-liberali.

165 afișări
Imaginea articolului PDL a depus la Cameră moţiunea simplă "Guvernul USL, frâna de motor a bugetului"

PDL a depus la Cameră moţiunea simplă "Guvernul USL, frâna de motor a bugetului" (Imagine: Razvan Chirita - MediafaxFoto)

Anunţul a fost făcut în plenul Camerei de către deputatul PDL Petru Călian.

Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu declara, duminică, că PDL va depune o moţiune simplă pe buget, în care cere depunerea bugetului pe 2013 în Parlament până la 1 noiembrie, el menţionând că Victor Ponta este cel mai incompetent premier al României.

PDL depusese o moţiune simplă pe tema bugetului, însă a solicitat apoi, săptămâna trecută, retragerea acesteia. Biroul Permanent al Camerei a acceptat această solicitare. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a explicat că a cerut retragerea moţiunii pentru a modifica textul care solicită demisia ministrului de Finanţe.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că regretă faptul că democrat-liberalii au decis să-şi retragă moţiunea simplă pe buget, afirmând că speră ca PDL să facă până la urmă această "greşeală" care ar aduce formaţiunea la un scor electoral de sub 10%.

Ponta a fost întrebat cum vede faptul că PDL a decis să retragă moţiunea simplă pe buget depusă în Camera Deputaţilor înainte de dezbaterea acesteia.

"Au făcut două moţiuni, s-au făcut de răs cu amândouă, nu doar că nu au avut niciun argument de critică, ci pentru că ne-au dat nouă ocazia să le aducem aminte oamenilor ce au făcut ei rău şi pe educaţie şi pe agricultură. Am văzut că nu au votat nici măcar deputaţii PDL moţiunile lor. Eu regret, de abia aş fi aşteptat să fie o moţiune pe buget să îi domnul ministru Georgescu puţin la rost să vă spună câte găuri şi câte hoţii a moştenit la ministerul de Finanţe. Sper să facă greşeala să facă această moţiune, pentru că va fi un moment extraodinar pentru PDL, cred că se duc sub 10%", a afirmat Victor Ponta.

Prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcţionarea spitalelor, plata unei părţi din pensii şi activitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, deoarece construcţia bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului, afirmă premierul Ponta.

"Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie - aşa s-a prevăzut anul trecut în buget - nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV.

El a explicat astfel că a constatat că fosta administraţie a aprobat un buget din care lipseşte finanţarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condiţiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primăriilor pentru indemnizaţiile destinate însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.

Ministerul Finanţelor va acoperi o parte dintre aceste solicitări, în principal pentru agricultură prin subvenţii şi ajutoare, prin realocări de fonduri, încasări suplimentare şi sumele obţinute din vânzarea licenţelor 4G.

Ponta a asigurat însă că există fonduri pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, rambursarea către pensionari a unei cote din contribuţiile de asigurări de sănătate percepute nelegal şi alocaţiile pentru mame.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici