PDL: Nemirschi nu e bărbat ca să demisioneze, premierul să ia măsurile ce se impun

Deputatul PDL Petru Călian, membru al comisiei de anchetă privind unele contracte derulate de Ministerul Mediului, a spus, marţi, că Nicolae Nemirschi "nu este bărbat" ca să demisioneze după "încălcarea legii", iar premierul ar trebui să ia măsurile ce se impun după analiza acestor "ilegalităţi".

23 afișări
Imaginea articolului PDL: Nemirschi nu e bărbat ca să demisioneze, premierul să ia măsurile ce se impun

PDL: Nemirschi nu e bărbat ca să demisioneze, premierul să ia măsurile ce se impun (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Deputaţii PDL care au făcut parte din comisia parlamentară de anchetare a modului în care s-au derulat unele contracte de către Ministerul Mediului au declarat, după şedinţa comisiei, că ministrul Nicolae Nemirschi a încălcat procedurile legale prin încredinţarea directă a unor contracte.

Sulfina Barbu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, prin încălcarea procedurilor legale prevăzute de Ordonanţa 34/2006 pentru încredinţarea directă, aproximativ 500.000 de euro ar fi fost plătiţi de minister "fraudulos".

Deputatul PDL a apreciat că, fiind vorba de bani proveniţi din fondurile europene, ilegalităţile din procedura de încredinţare a contractului ar putea pune în pericol întreaga finanţare europeană pe programul sectorial Mediu, în valoare de 5.6 miliarde euro până în 2013.

Deputaţii PDL au declarat că, din analiza documentelor puse la dispoziţia comisiei speciale, reiese că până şi procedura de încredinţare directă a fost "mimată", întrucât negocierea dintre minister şi firma selectată nu a dus la schimbarea cu niciun ban a sumei solicitate de firma respectivă.

Deputaţii PDL au mai spus că nici condiţiile din caietul de sarcini nu au fost respectate, difuzarea materialelor publicitare fiind făcută pe posturi de televiziune naţionale, şi nu regionale, cum se prevedea în caiet.

Reprezentanţii PDL au mai apreciat că amenzile contravenţionale aplicate ministerului pentru încălcarea procedurilor de atribuire a contractelor ar trebui plătite nu din bani publici, ci de către cei care au încălcat legea, adică de ministru şi de secretarul general al ministerului.

Deputatul PDL Petru Călian a precizat că Nicolae Nemirschi "ar putea fi învinuit chiar de abuz în serviciu contra intereselor publice" şi a afirmat că premierul Emil Boc trebuie să ia act de documentele analizate de comisia parlamentară şi să ia măsurile ce se impun.

Reprezentanţii PDL au evitat să solicite demisia lui Nemirschi, Călian afirmând că Emil Boc trebuie să ia măsurile ce crede că se impun după analiza documentelor comisiei, întrucât Nemirschi "nu va fi atât de bărbat" şi să demisioneze.

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, a finalizat, marţi, audierile privind atribuirea unui contract de 500.000 de euro prin negociere fără participare, deputaţii PDL, pe de o parte, şi cei ai PSD şi PNL având păreri diferite privind legalitatea actului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici