PDL va contesta la CC bugetul pe 2013, acuzând modul de dezbatere şi adoptare. "Bugetul pe 2013, adoptat fără cvorum şi ignorând amendamentele opoziţiei"

Legea bugetului pe 2013 a fost adoptată fără cvorum şi fără a lua în considerare amendamentele opoziţiei, iar fundamentarea bugetului s-a făcut pe Statutul parlamentarilor, act încă neadoptat, arată PDL în sesizarea către CC, menţionând că a fost încălcată şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia.

548 afișări
Imaginea articolului PDL va contesta la CC bugetul pe 2013, acuzând modul de dezbatere şi adoptare.  "Bugetul pe 2013, adoptat fără cvorum şi ignorând amendamentele opoziţiei"

PDL va contesta la CC bugetul pe 2013, acuzând modul de dezbatere şi adoptare (Imagine: Shutterstock)

Majoritatea parlamentară a adoptat Legea bugetului de stat pe anul 2013 "după o analiză superficială şi neconstituţională a exigenţelor sociale, economice, juridice şi de altă natură din societatea românească".

PDL susţine că la dezbateri au fost încălcate repetat prevederile articolului 22 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care stipulează că "în timpul şedinţelor, preşedinţii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui şedinţei comune verificarea întrunirii cvorumului".

Liderii grupurilor parlamentare ale opoziţiei au solicitat, în mod repetat, verificarea cvorumului de şedinţă, deoarece în acele momente în sala de plen nu era întrunit cvorumul regulamentar, afimă PDL în sesizare.

"Preşedintele şedinţei comune nu a decis acest lucru, procedând în continuare la adoptarea articolelor şi anexelor din buget în ansamblul lor. Probele materiale în susţinerea celor arătate sunt reprezentate de înregistrările video şi stenogramele ale şedinţei comune de plen din data de 6 februarie 2013. Consecinţa acestui fapt este că Legea bugetului de stat pe anul 2013, aşa cum a fost adoptată la votul final, conţine articole care nu au fost dezbătute şi votate, lucru care duce la nulitatea prevederilor respective", se arată în sesizarea PDL.

Democrat-liberalii susţin că după încheierea zilei de 6 febuarie 2013, preşedintele de şedinţă a refuzat solicitările liderilor opoziţiei de a supune votului plenului programul de lucru pentru ziua de 7 februarie 2013.

Caracterul superficial şi neconstituţional în care s-a desfăşurat procedura legislativă de adoptare a Legii criticate rezultă din modul în care s-a stabilit să se depună amendamentele de către parlamentari, mai susţine PDL.

"În ambele cazuri secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului au dispus ca amendamentele să nu fie înregistrate, motiv pentru care nu se ştie unde au ajuns acestea. Ceea ce este clar este faptul că, pe traseul de la parlamentari la comisii, din cauza modalităţii defectuoase de transmitere a amendamentelor, o parte dintre acestea s-au pierdut, motiv pentru care nu au mai putut fi puse în discuţie atât la comisii, cât şi în plenul celor două Camere ale Parlamentului", se arată în sesizarea făcută de PDL.

Democrat-liberalii susţin că au fost încălcate prevederile articolului 47, alineat (1) din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, conform cărora în raportul comisiilor sesizate în fond se vor prezenta "amendamentele admise şi cele respinse, cu o scurtă prezentare a soluţiei adoptate", ceea ce de fapt raportul în cauză nu a putut cuprinde, pentru că amendamentele în cauză nu mai existau, fiind pierdute.

"Legea criticată a fost adoptată fără analizarea, dezbaterea şi eventual admiterea sau respingerea tuturor amendamentelor opoziţiei parlamentare", conchide PDL.

Democrat-liberalii afirmă că din stenograme şedinţei rezultă faptul că, în final preşedintele de şedinţă a solicitat să fie prezentate doar amendamentele care existau în copie, fără să mai fie aduse şi celelalte pierdute.

PDL mai susţine că fundamentarea bugetului s-a făcut pe un text de lege încă neadoptat, adică Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

"Atitudinea majorităţii parlamentare a încălcat recomandările Comisiei de la Veneţia cuprinse în Opinia nr.685 din 17 decembrie 2012 potrivit căreia «Democraţia nu se poate reduce la conducerea de către majoritate; conducerea majorităţii este limitată de Constituţie şi de lege, în primul rând pentru salvgardarea intereselor minorităţii. Bineînţeles, majoritatea legiferează în perioada unei legislaturi, dar nu trebuie să subjuge minoritatea; ea are obligaţia de a-i respecta pe cei care au pierdut ultimele alegeri». Tocmai o asemenea recomandare nu a fost respectată de majoritatea parlamentară", mai susţine PDL.

"Se elaborează aceată contestaţie, cel mai probabil azi vom depune contestaţia. Aceste abuzuri constau în prelungirea programului de dezbatere şi vot al bugetului în mod neregulamentar peste timpul votat iniţial, lipsa cvorului la votarea bugetelor Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, lipsă de cvorum contestată de noi la miezul nopţii când ne-am retras din sală. De asemenea, contestăm pentru că a fost o situaţie fără precedent înregistrată în funcţinarea Camerei Deputaţilor, generată de netrimiterea amendamentelor opoziţiei, care fuseseră respinse de Comisiile buget-finanţe, la dezbaterea din plen", a explicat Raluca Turcan pentru Mediafax.

Curtea Constituţională (CC) dezbate în 20 februarie contestaţia PDL referitoare la neconstituţionalitatea procedurii dezbaterii şi votării bugetului, formaţiunea democrat-liberale reclamând abuzuri ale majorităţii parlamentare privind adoptarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2013.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici