Pensiile speciale şi militare, ÎNGHEŢATE. Comisia de muncă din Senat: Actualizarea a fost SUSPENDATĂ până în 1 ianuarie 2019 / Senatul a scos din Legea salarizării articolul

Senatorii din Comisia de muncă au votat miercuri eliminarea unui articol privind actualizarea pensiilor speciale şi militare după ce, cu două ore înainte adoptaseră, cu amendamente, acelaşi articol.

24470 afişări
Imaginea articolului Pensiile speciale şi militare, ÎNGHEŢATE. Comisia de muncă din Senat: Actualizarea a fost SUSPENDATĂ până în 1 ianuarie 2019 / Senatul a scos din Legea salarizării articolul

Actualizarea pensiilor speciale şi militare a fost suspendată de senatori până în 1 ianuarie 2019

UPDATE Senatul a scos din Legea salarizării articolul privind actualizarea pensiilor speciale şi militare

Senatorii din Comisia de muncă au votat miercuri eliminarea unui articol privind actualizarea pensiilor speciale şi militare după ce, cu două ore înainte adoptaseră, cu amendamente, acelaşi articol.

Eliminarea articolului a fost propusă de ministrul Muncii Lia Vasilescu.

Ministrul Muncii a cerut permisiunea preşedintelui de şedinţă întreruperea discuţiilor cu privire la un alt articol, pentru a reveni asupra articolului privind pensiile speciale şi militare.

"Aş vrea din partea iniţiatorilor să retragem articolul 40 din textul legii care tocmai s-a votat în comisie, să nu mai apară în plen", a pus Olguţa Vasilescu.

Propunerea a fost aprobată.

Cu două ore înainte, senatorii din Comisia de muncă au adoptat un amendament prin care se suspendă temporar actualizarea pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor.

"Până la 1 ianuarie 2019 se suspendă temporar actualizarea în funcţie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii", se precizează în amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizării.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a acuzat că textul amendamentului este neconstituţional.

"E un pas înainte spre legalitate dar tot nu e legal. (...) Şi un an şi trei zile şi şapte zile dacă vorbim de discriminare este ilegal. Este neconstituţional. (...) Nu poţi să stabileşti o pensie mai mare decât cea care e în plată pe o funcţie similară. Dvs interveniţi în corpul unei legi organice, legea 223 cu un articol şi îmi suspendaţi temorar dreptul pe un an de zile. Este neconstituţional. Că e o zi, că sunt două zile (...) tot neconstituţional este articolul", a spus preşedintele SNPPC Dumitru Coarnă.

Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu a explicat că impactul bugetar ar fi foarte mare şi a dat ca exemplu salariile militarilor, care "cresc şi cu 200%".

"Salariile militarilor cresc şi cu 200%. Vă daţi seama ce impact este pe legea pensiilor şi nu numai la ei. Şi la magistraţi e acelaşi lucru, la toţi cei care au pensii speciale. Că aici nu vorbim doar de militari. Vorbim în ansamblu. Noi am stabilit deja că vom intra şi în legea pensiilor pentru că şi acolo sunt foarte multe disfuncţionalităţi (...) Până la acea dată, evident că vom avea discuţiile respective şi până atunci am propus această suspendare. S-a mai întâmplat acest lucru şi în anii anteriori şi nu a fost declarat neconstituţional", a spus ministrul Muncii Olguţa Vasilescu.

"Vă dau o veste proastă: tot sistemul de pensii este discriminatoriu. Ca dovadă că oameni care au cotizat timp de 15 ani la acest sistem, ajung la egalitate cu cei care au o indemnizaţie minimă. Dumneavoastră nu vedeţi altă soluţie. Ar mai fi o soluţie. Să creştem salariile militarilor şi a acestor categorii din grilă. (..) În ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui text, vă asigur că este constituţional textul", a mai adăugat ministrul Muncii.

În timpul dezbaterilor, senatorul PSD Liviu Pop a atras atenţia că discuţia privind constituţionalitatea textului legii ar putea pune presiune pe judecătorii de la Curte, în situaţia în care legea ar fi atacată şi magistraţii ar trebui să dea o decizie.

"Fiindcă tot a anticipat domnul coleg că PNL va ataca la CCR acest text de lege, da, probabil că o vom face. Eu o să îi sfătuiesc pe colegii mei să facem acest demers, dar nu există presiune pe CCR câtă vreme decizia CCR 794 din 2016 şi decizia 23 a ICCJ din acelaşi an (...) reglementează ca fiind neconstituţionale exact aspectele la care se referă domnul lider sindical. Cu alte cuvinte drepturi o dată câştigate nu se pot anula şi aceeaşi familie ocupaţională cu persoane încadrate în funcţii identice cu atribuţiuni identice trebuie plătite identic. (...) Există articole care se referă la pensii în legea salarizării. Ghiveciul e complet în mod tendeţios, cu intenţia clară de a crea confuzie şi dezordine în această problemă", a spus senatorul PNL Carmen Hărău.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici