"Plagiatul", abordat de preşedintele Iohannis şi liderul PSD, la deschiderea anului universitar. Iohannis, la Constanţa, Dragnea, la Alexandria.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar, la Constanţa, că pentru a putea lupta împotriva ignoranţei universităţile trebuie să lupte pentru credibilitate, afectată în ultimul timp de scandalurile de plagiat. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Alexandria, la începerea anului universitar, că plagiatul reprezintă o problemă, dar că sunt soluţii, el afirmând că a fost o perioadă ” în care prea mulţi şi-au dorit să fie doctori de dragul de a fi doctori”.

282 afișări
Imaginea articolului "Plagiatul", abordat de preşedintele Iohannis şi liderul PSD, la deschiderea anului universitar. Iohannis, la Constanţa, Dragnea, la Alexandria.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la deschiderea anului universitar în Constanţa

„Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rîndul această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi astăzi găsim scuze pentru a nu avea p bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional punându-i în dezavantaj chiar pe cei care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor pentru a proteja reputaţia persoanlă a unui număr de indivizi care şi-au dorit un titlu academic pentru care nu au fost realemente pregătiţi. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe un picior de egalitate cu unul din Europa de Vest”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, şeful statului a spus că putem avea „o ţară ca afară”, doar dacă am avea şi universităţi „ca afară”, care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea.

„De foarte multe ori auzim sintagma <Vrem o ţară ca afară>. Se poate, dar pentru a avea o ţară ca afară avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară, universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este de fapt şi regretabil, pe ultimul loc din UE, din punctul de vedere al tinerilor de 30 – 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor”, a mai spus Ioahnnis.

Preşedintele a precizat, însă, că nu trebuie încurajată existenţa unor universităţi „cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii”.

Klaus Iohannis a mai declarat că România are nevoie de înalţi specialişti, care studiază în universităţi, darşi de meseriaşi bine calificaţi.

„Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent, luni, la Constanţa, unde a asistat la ceremonia de deschidere a anului universitar, eveniment organizat în Piaţa Ovidiu de toate cele trei instituţii de învăţământ superior de stat din municipiu, transmite corespondentul Mediafax.

Festivitatea de deschidere a noului an universitar a fost programat să înceapă la ora 11.00, şi, în premieră, studenţii şi profesorii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au participat alături de celelalte instituţii de învăţământ superior de stat din Constanţa, Universitatea „Ovidius” şi Universitatea Maritimă.

Evenimentul a fost dedicat memoriei poetului roman Publius Ovidius Naso, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 2.000 de ani.

Pentru evitarea aglomeraţiei şi crearea de ambuteiaje în trafic, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa va asigura transportul persoanelor care vor participa la acest eveniment, prin prelungirea liniilor de autobuze 42 şi 48 până la Poarta 1, în intervalul orar 09.00 - 13.00.

Dragnea: Plagiatul, o problemă; Prea mulţi şi-au dorit să fie doctori doar de dragul de a fi doctori

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Alexandria, la începerea anului universitar, că plagiatul reprezintă o problemă, dar că sunt soluţii, el afirmând că a fost o perioadă ” în care prea mulţi şi-au dorit să fie doctori de dragul de a fi doctori”.

”Plagiatul este o problemă, adică cei care plagiază nu sunt în regulă. (...) Soluţiile sunt prezente acum. M-am abţinut tot timpul să spun, dar poate că prea mulţi au dorit sau a fost o perioadă în care prea mulţi şi-au dorit să fie doctori de dragul de a fi doctori în ceva anume, nu neapărat în specializarea lor. Poate e mai multă rigoare atunci când se aleg sau se decid doctoranzii”, a spus Liviu Dragnea.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici