Plenul Senatului a adoptat proiectul Legii de abilitare a Guvernului/ PNL ameninţă că va ataca la CCR proiectul

Plenul Senatului va dezbate joi, începând cu ora 13.00, proiectul Legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, după ce, în prealabil, acesta va primi avize de la comisii şi Raport de la Comisia juridică până în ora 12.00.

588 afișări
Imaginea articolului Plenul Senatului a adoptat proiectul Legii de abilitare a Guvernului/ PNL ameninţă că va ataca la CCR proiectul

Senatul dezbate joi în plen Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

UPDATE 15:59 Raluca Turcan: PNL va contesta la CCR legea pentru abilitarea guvernului de a emite ordonanţe

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat joi că legea pentru abilitarea guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare prezintă "serioase aspecte de neconstituţională", afirmând că PNL o va contesta la CCR.

"PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe această lege va rămâne aşa cum ea a trecut de Comisia juridică", a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a afirmat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare prezintă "serioase aspecte de neconstituţională".

"Am constatat că legea de abilitare a guvernului de emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este cu serioase aspecte de neconstituţională, nu bănuim Guvernul de necunoaştere a Constituţiei şi a legii, ci mai degrabă de interese ascunse. Lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul Legislativ care arătat punct cu punct aspectele în care această lege este neconstituţională", a declarat preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan.

Plenul Senatului a adoptat proiectul Legii de abilitare a Guvernului

UPDATE 14:38 Plenul Senatului a adoptat, joi, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, cu 76 de voturi „pentru” şi 35 de voturi „împotrivă”, proiectul fiind imediat trimis, spre dezbatere şi vot, la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul a fost adoptat în forma Comisiei juridice, care a preluat doar observaţiile tehnice din avizul Consiliului Legislativ.

În cadrul dezbaterilor generale, liderul grupului PNL din Senat Mario Oprea a precizat că PNL va ataca la CCR proiectul Legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, dacă la Camera Deputaţilor nu se reglementează clar domeniile de emitere a acestor ordonanţe.

"Ne surprinde că nu ţineţi cont de avizul Consiliului Legislativ, care specifică f oarte clar faptul că abilitarea se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice. (...) Dacă această situaţie nu e rezolvată la Cameră Deputaţilor, PNL va sesiza Curtea Constituţională pentru încălcarea articolului 115 din Constituţie", a spus Mario Oprea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a replicat acestor observaţii ale opoziţiei, arătând că avizul Consiliului Legislativ atenţionează ca dispoziţiile adoptate de guvern să abiă caracter ordinar.

„Guvernul ştie că nu are voie să adopte ordonanţe în domeniul reglementării de legi organice, ci numai ordinare. Dacă nu respectă acest lucru, cade sub sancţiunea legii”, a spus Tăriceanu.

UPDATE 13:52 PNL ameninţă că va ataca la CCR Legea de abilitare a guvernului

Liderul grupului PNL din Senat Mario Oprea a precizat joi în plenul acestui for că PNL va ataca la CCR proiectul Legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, dacă la Camera Deputaţilor nu se reglementează clar domeniile de emitere a acestor ordonanţe.

"Ne surprinde că nu ţineţi cont de avizul Consiliului Legislativ, care specifică f oarte clar faptul că abilitarea se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice. (...) Dacă această situaţie nu e rezolvată la Cameră Deputaţilor, PNL va sesiza Curtea Constituţională pentru încălcarea articolului 115 din Constituţie", a spus Mario Oprea.

UPDATE 13:04 Legea de abilitare, avizată de Comisia juridică din Senat. Alina Gorghiu: E scrisă cu picioarele

Proiectul Legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare a primit, joi, raport de adoptare din partea Comisiei juridice din Senat, cu 7 voturi "pentru" şi 3 voturi „împotrivă”, fiind preluate doar modificările tehnice din avizul Consiliului Legislativ.

Reprezentanţii opoziţiei au exprimat, în şedinţa Comisiei juridice, critici la adresa modului în care a fost redactat proiectul de lege.

"Este o lege scrisă cu picioarele. Nimic din ce trebuie să fie o Lege de abilitare nu se vede şi aici. Vă rog să ne uităm în istoria recentă a guvernelor, unde legile sunt făcute aşa cum trebuie", a spus senatorul PNL Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că proiectul de lege dă posibilitatea operării unor modificări pe legi organice şi a făcut apel la preluarea observaţiilor de fond în acest sens făcute de Consiliul Legislativ în avizul său.

La rândul său, senatorul PSD, Şerban Nicolae, cel care va prelua şefia acestei Comisii, a menţionat că în avizul Consiliului Legislativ există o "manifestare de incompetenţă".

"Constituţia spune care sunt legile organice. Prezumţia că guvernul ar da ordonanţe neconstituţionale este exagerată şi excesivă", a spus Şerban Nicolae.

Senatul dezbate joi în plen  Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe

"Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare va intra la ora 13.00, în plen. E la comisii pentru avize şi la raport la Comisia juridică până la ora 12.00", a precizat, joi, vicepreşedintele Senatului Nicolae Bădălău, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for.

El a menţionat că proiectul de lege sosit de la guvern nu abilitează Executivul să emită ordonanţe pe toate domeniile.

"Guvernul depune proiecte de ordonanţe pe domeniile finanţe publice şi economie, administraţie publică, sănătate, fonduri europene, educaţie şi cercetare, agricultură, antreprenoriat şi mediu, comunicaţii, societatea informaţională. Guvernul va emite ordonanţe simple, ele vin în Parlament la aprobare", a mai spus vicepreşedintele Senatului.

După aprobarea de către Senat, proiectul de lege va merge la dezbatere în Camera Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici