PMP modifică propriile amendamente depuse la Legea graţierii

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, a declarat că grupul parlamentar al PMP va modifica amendamentele aduse Legii graţierii. Propunerea ca pedepse de până la zece ani să fie graţiate este considerată ”excesivă” de şeful comisiei.

850 afişări
Imaginea articolului PMP modifică propriile amendamente depuse la Legea graţierii

PMP modifică propriile amendamente depuse la Legea graţierii (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

”Grupul PMP vrea să facă şi o serie de modificări la propriile amendamente. Vor fi multiplicate şi distribuite. Nu le critic înainte şi vreau să le analizez pe toate cu maxim discernământ. (...) Singura intoleranţă pe care o manifest este faţă de intoleranţa altora”, a declarat preşedintele comisiei juridice a Senatului Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a spus însă că graţierea pedepselor de până la zece ani i se pare ”excesivă”.

”Mi se pare că este o durată excesivă, dar nu ştiu dacă aşa se propune în acele amendamente. Am înţeles că s-au făcut o serie de corecţii. Punctul meu de vedere îl cunoaşteţi, eu am propus graţierea pedepselor de până la 3 ani, nu ca Guvernul de până la 5 ani. Am văzut şi speculaţiile pe care le făceau unii pe seama simulărilor ANP. (...) Dacă se va propune şi graţierea pedepselor de până la 10 ani le vom discuta. Nu sunt de acord cu asemenea propunere. Ea va face obiectul dezbaterii ca orice altă propunere”, a afirmat Şerban Nicolae.

Potrivit amendamentelor transmise în faza iniţială, ar urma să se graţieze în întregime pedepsele de până la 10 ani, inclusiv aplicate de instanţa de judecată.

“Faptul că se prevede un prag de până la cinci ani (n.r.: în forma iniţială a proiectului) pentru acordarea graţierii, nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3, până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii. Trebuie precizat că toate infracţiunile ce fac <<obiectul de interes> pentru reglarea unor conturi, au pedepse care ajung până la 12-15 ani de închisoare. Propunem ca fie limita să se stabilească la 10 ani sau nu se stabileşte deloc”, se arată în motivarea amendamentelor depuse de Traian Băsescu.

Aceleaşi propuneri arată că pot fi graţiate infracţiunile prevăzute de Codul Penal: violare de domiciliu, furtul calificat, gestiunea frauduloasă, înşelăciunea, delapidarea, abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiunile de corupţie, conflictul de interese.

“Se propune graţierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreţinere un copil de până la 14 ani cu motivaţia că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupţie, aşa ceva nu e posibil ca şi copilul unei mame care a făcut fapte de corupţie ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită, are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani, am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin legea graţierii”, a explicat, miercuri, fostul preşedinte al României o altă propunere.

Cât priveşte recuperarea prejudiciului, amendamentele arată că graţierea nu trebuie condiţionată de achitarea în termen de un an a prejudiciului, ci termenul trebuie extins la trei ani de la condamnara definitivă sau de la punerea în libertate “în afară de cazul în care persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinescă”. Motivarea acestei măsuri ar fi că, în forma actuală a proiectului, această clemenţă ar urma să fie doar pentru persoanele cu o situaţie materială bună.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici