PNL a cerut Biroului Electoral Central să ia măsuri pentru prevenirea eventualelor fraude la referendumul pentru familie

Liberalii au transmis, vineri, o solicitare către Biroul Electoral Central (BEC), pentru emiterea unor decizii şi instrucţiuni privind desfăşurarea referendumului pentru redefinirea familiei, scopul fiind prevenirea unor posibile fraude la vot.

220 afișări
Imaginea articolului PNL a cerut Biroului Electoral Central să ia măsuri pentru prevenirea eventualelor fraude la referendumul pentru familie

PNL a cerut Biroului Electoral Central să ia măsuri pentru prevenirea eventualelor fraude la referendumul pentru familie

„PNL a solicitat ca procesul verbal încheiat în seara zilei de sâmbătă, 6 octombrie, care trebuie să cuprindă inclusiv numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne în prima zi a referendumului, să fie unul tipizat/standard obligatoriu a fi încheiat în forma prestabilită, cu menţionarea numărului persoanelor care au participat la vot pe liste permanente separat de numărul persoanelor care au participat la vot pe liste suplimentare. În acest moment, tipizatul menţionat nu este înscris în anexele ghidului electoral”, au anunţat liberalii, într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

Reprezentanţii PNL au adăugat că solicitarea trimisă BEC vizează prevenirea eventualele fraude ale voturilor la referendumului organizat pe 6 şi 7 octombrie, având în vedere că acesta se desfăşoară pe parcursul a două zile.

„Având în vedere faptul că referendumul pentru revizuirea Constituţiei se desfăşoară pe parcursul a două zile, iar în cazul acestui scrutin Guvernul nu a implementat „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal” necesar prevenirii votului multiplu, Partidul Naţional Liberal a analizat elementele existente în procesul de votare care pot constitui instrumente de prevenire a unor eventuale fraude”, potrivit sursei citate.

PNL a solicitat în Biroul Electoral Central ca duminică dimineaţă să fie verificate listele electorale şi confruntate cu procesul care va fi încheiat sâmbătă seară.

„PNL a solicitat interpretarea normei care prevede verificarea „integrităţii” materialelor electorale, înaintea începerii procesului de votare în dimineaţa zilei de duminică, 7 octombrie, în sensul verificării listelor electorale şi confruntării acestora cu procesul verbal încheiat în seara zilei de 6 octombrie. În acelaşi timp, PNL cere ca prevederea referitoare la posibilitatea votării pe liste suplimentare să fie interpretată strict în sensul Legii 3/2000, articolul 21, respectiv aceea potrivit căreia preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este cel care înscrie în listele suplimentare, pe baza actului de identitate, alegătorii care votează în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, solicităm BEC emiterea unei instrucţiuni care să interzică altor membri ai secţiei de votare de a gestiona listele suplimentare”, mai transmit liberalii.

De asemenea, PNL solicită BEC ca alegătorii care votează pe liste suplimentare să completeze o declaraţie pe propria răspundere, astfel încât să se asigure că un cetăţean nu poate vota la mai multe secţii.

„În virtutea respectării principiului constituţional privind organizarea de alegeri libere şi corecte şi ţinând cont de precedente în materia scrutinelor cu circumscripţie naţională (în cazul cărora este posibilă votarea la orice secţie pentru cei care nu se află în localitatea de domiciliu), solicităm Biroului Electoral Central instituirea obligativităţii completării declaraţiei pe propria răspundere, în cazul alegătorilor care votează pe listele suplimentare, în care să se menţioneze că nu şi-au mai exercitat votul la o altă secţie de votare”, adaugă reprezentanţii PNL.

În încheiere, partidul de Opoziţie transmite că va milita pentru desfăşurarea corectă a Referendumului.

„Partidul Naţional Liberal militează pentru desfăşurarea unui proces de votare care să reflecte în mod corect voinţa cetăţenilor, pentru respectarea opţiunilor exprimate în cadrul referendumului organizat în 6 – 7 octombrie şi împotriva oricăror acţiuni care ar putea duce la denaturarea acestui scrutin”, transmite PNL în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Referendumul pentru familie se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00. Acesta va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunţ al Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici