PNL atacă Hotărârea Parlamentului prin care prezenţa la Comisia SRI este obligatorie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că PNL va ataca la CCR hotărârea Parlamentului de modificare a regulamentului Comisiei pentru controlul SRI, prin care se instituie obligativitatea prezentării în faţa comisiei pentru fiecare cetăţean care este chemat.

277 afișări
Imaginea articolului PNL atacă Hotărârea Parlamentului prin care prezenţa la Comisia SRI este obligatorie

PNL atacă la CCR Hotărârea Parlamentului prin care prezenţa la Comisia SRI este obligatorie

„Biroul Executiv a luat decizia de a ataca la CCR hotărârea Parlamentului de modificare a Comisiei SRI prin care se instituie obligativitatea ca orice cetăţean care este convocat la Comisia de control al SRI să fie obligat să participe la Comisia SRI”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL.

Orban a afirmat că modificarea adoptată în Parlament este „o încălcare grosolană a drepturilor şi libertăţilor individuale”. „Comisia de control al SRI are ca misiune controlul SRI, nicidecum controlul fiecărui cetăţean. Nu putem accepta ca orice cetăţean al României să fie la cheremul bunului plac al unui interlop gen Claudiu Manda care conduce Comsia SRI, care să convoace orice fel de cetăţean al acestei ţări şi să se instituie obligativitatea pentru orice cetăţean să participe la aceste convocări cu care nu au absolut niciun fel de legătură”, a spus Orban.

Întrebat care sunt argumentele pentru care l-a numit pe Claudiu Manda „interlop”, Orban a răspuns: „Dacă nu îi convine să mă dea în judecată”.

Chestionat dacă modificarea adusă regulamentului Comisiei SRI nu este în concordanţă cu decizia CCR care o obligă pe şefa DNA să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare, Orban a afirmat că este de neacceptat ca o majoritate parlamentară să încalce drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie.

„Nu se poate ca printr-o hotărâre a Parlamentului să generezi nişte obligaţii pentru cetăţenii României. Este de neacceptat ca o majoritate parlamentară încălcând drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor consfinţite de Constituţie să genereze obligativitatea pentru orice cetăţean din România să se prezinte la o comisie cum este Comisia de control a SRI”, a răspuns Orban.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, pe 18 octombrie, modificarea Regulamentului Comisiei de control a SRI, potrivit căruia orice persoană este chemată la audieri este obligată să se prezinte, iar Serviciul Român trebuie să predea orice informare sau raport care este solicitat de comisie. Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a fost adoptat, de către deputaţi şi sentori, cu 226 de voturi „pentru”, 43 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Potrivit proiectului, „Serviciul Român de Informaţii este obligat să pună la dispoziţia Comisiei, în termen de 7 zile, rapoartele, informările, explicaţiile, documentele, datele şi informaţiile solicitate şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie”. „În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi transmiterea informaţiilor solicitate depăşeşte termenul de 7 zile, Serviciul Român de Informaţii va comunica motivele şi perioada necesară pentru a prezenta răspunsul la solicitările prevăzute la alin.(2).

Totodată, proiectul adoptat impune obligativitatea prezentării la audieri a persoanelor convocate. „Comisia poate invita la şedinţele sale orice persoană despre care are date că ar putea deţine informaţii relevante în ceea ce priveşte sfera de activitate a Comisiei”, se arată în Hotărâre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici