PNL: Declaraţiile ministrului de Finanţe cu privire la reducerea dependenţei economice, revoltătoare

PNL consideră revoltătoare afirmaţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, potrivit căreia România ar trebui să nu mai fie dependentă de UE, în contextul înfiinţării Comisiei pentru aderarea României la moneda euro, condusă de premierul Viorica Dăncilă.

1367 afișări
Imaginea articolului PNL: Declaraţiile ministrului de Finanţe cu privire la reducerea dependenţei economice, revoltătoare

PNL: Declaraţiile ministrului de Finanţe cu privire la reducerea dependenţei economice, revoltătoare

"În condiţiile primei reuniuni a Comisiei Naţionale pentru trecerea la zona euro, actualul ministru de Finanţe a devoalat o abordare anti-europeană, atribuind într-un mod îngust eşecul actualei guvernări faptului că România ar avea o dependenţă prea mare de importurile din spaţiul european, găsind astfel cauza inflaţiei. Îi atragem atenţia domnului Teodorovici să nu se joace cu focul! Inflaţia din România este opera exclusivă a guvernării incompetente a PSD-ALDE, întrucât piaţa internă nu a făcut faţă consumului stimulat în mod iresponsabil. Problema inflaţiei nu stă în posibilitatea importurilor realizate din spaţiul UE, ci în lipsa de investiţii şi de competitivitate internă a României în sprijinul cărora PSD-ALDE nu face nimic. Aderarea României la moneda Euro înseamnă finalizarea procesului de integrare în Uniunea Europeană şi în piaţa comună, iar abordarea dnului Teodorovici este total incompatibilă cu acest obiectiv naţional", a transmis Partidul Naţional Liberal, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liberalii îi cer premierului Viorica Dăncilă să se delimiteze de declaraţiile ministrului Eugen Teodorovici.

"Îl informăm pe actualul ministru de Finanţe, întrucât se pare că nu cunoaşte principiile Uniunii Europene, că un stat membru nu poate institui blocade economice altor state UE decât dacă doreşte să se izoleze şi să se îndepărteze de spaţiul european. Din păcate, retorica actualei guvernări este de a rămâne în logica propagandistică de a găsi alţi vinovaţi pentru propriile erori în altă parte, în spinarea Uniunii Europene sau a Băncii Naţionale a României. În consecinţă, îi solicităm premierului Viorica Dăncilă să se delimiteze în mod foarte clar de afirmaţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, iar dumnealui să se preocupe în primul rând de creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat şi de reducere a evaziunii fiscale – acestea sunt problemele grave, actuale. În caz contrar, premierul Dăncilă confirmă că întregul demers referitor la aderarea României la zona Euro nu este altceva decât o butaforie menită să inducă în eroare opinia publică", se arată în documentul PNL.

Ministrul de Finanţe a declarat joi seară că, în opinia sa, nu va urma o criză economică şi că România ar trebui să se consolideze din punct de vedere economic şi să nu mai fie atât de dependentă de spaţiul UE.

"Să avem mai puţină dependenţă de spaţiul european. Ăsta e un obiectiv, spun eu, că ar trebui să fie foarte bine urmărit. Deci, să nu mai avem acea dependenţă de spaţiul Uniunii Europene. Noi astăzi suntem dependenţi în aproape 80% ca economie, ceea ce înseamnă că orice se întâmplă în acel spaţiu nu are cum să nu mă afecteze. Uitaţi-vă şi inflaţia. Păi dacă eu import marea parte din spaţiul european şi acolo (...) Repet, fiind dependenţi de zonă şi preţurile acolo crescând indirect sunt eu afectat în economie, pentru că eu încorporez în ceea ce fac produse aduse din acea zonă”, a spus Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a condus, joi, la Palatul Victoria, prima şedinţă a conducerii Comisiei Naţionale pentru trecerea la moneda euro. În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru aderarea la zona euro s-au luat următoarele decizii: Comisia Naţională îşi va desfăşura activitatea până la finalul anului 2018 şi se va întruni bilunar sau de câte ori este necesar. Până la 15 noiembrie 2018, comisia urmează să elaboreze: Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro. De asemenea, va fi propusă o declaraţie politică de asumare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici