PNL depune încă două moţiuni simple la Cameră

Deputaţii PNL Bogdan Olteanu şi Alina Gorghiu au declarat, luni, la sediul central al partidului, că vor iniţia două noi moţiuni simple împotriva actualui Guvern, prima vizând clauzele acordului cu FMI care va fi depusă în cursul zilei de luni, iar a doua privind bugetul scăzut pentru Cercetare.

38 afișări
Imaginea articolului PNL depune încă două moţiuni simple la Cameră

PNL depune încă două moţiuni simple la Cameră (Montaj foto)

"S-a decis în BPC să depunem astăzi o moţiune la adresa ministrului de finanţe, prin care să solicităm publicarea imediată a acordului cu FMI şi cu celelalte instituţii internaţionale care creditează România. Olteanu a subliniat "nevoia de transparenţă şi de acces la informaţii de interes public, România fiind singura ţară din lume care nu şi-a făcut publice înţelegerile cu FMI".

În plus, deputatul PNL a spus că un alt motiv este şi "judecarea oportunităţii acordului şi a modului în care a fost încheiat".

"Alte ţări au negociat finanţări mai bune, vorbesc despre Polonia şi Mexic. E vorba şi despre asumarea responsabilităţilor în ceea ce priveşte consecinţele economice, sociale şi fiscale ale acestui acord - creşterile de impozite, de TVA, de contribuţii sociale, introducerea impozitului forfetar, reducerea stimulentelor în economie, creşterea şomajului. Toate aceste lucruri trebuie asumate politic, în acest moment Guvernul ascunde aceste lucruri în spatele unui acord cu FMI pe care nu l-a făcut public", a subliniat liberalul.

Întrebat dacă acordul conţine clauze de confidenţiale, Olteanu a spus că acest acord "nu poate să conţină clauze de confidenţialitate", motivând că acest lucru "nu este permis nici prin legislaţia română"

"Orice acord de finanţare trebuie să devină public - nu este permis nici prin procedurile FMI. Pe lângă faptul că toate celelalte acorduri aflate în vigoare sunt publice, vreau să reamintesc că şi toate acordurile României de până în 2005 au fost publice. După 2005, am renunţat la colaborarea cu FMI şi am condus economia singuri pe vremea guvernării liberale, s-a revenit acum la un parteneriat, probabil Guvernul Boc consideră că are nevoie de aşa ceva. Trebuie să folosească şi celelalte reguli şi să facă acest acord public", a conchis Olteanu.

Alina Gorghiu a declarat, la rândul ei, că va iniţia "o moţiune simplă adresată şi de această dată ministrului Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu", pe domeniul Cercetării, care va fi depusă în plen lunea viitoare.

"De data aceasta a venit rândul cercetării. Credem că e un subiect extrem de important. România nu va ieşi din criză dacă nu va reinvesti resurse financiare importante în aceste domenii. Suntem singura ţară din UE care îşi reduce bugetul cercetării cu 70% în condiţiile în care toate celelte ţări din UE îşi cresc acest procent pe cercetare în perioade de criză. Suntem la nivelul la care am pregătit documentarea pentru această moţiune simplă pe Educaţie, pe Cercetare”, a spus Gorghiu.

Ea a anunţat că, deputaţii PNL vor discuta şi analiza, luni, la şedinţa Gurpului parlamentar din Camera Deputaţilor documentarea, şi vor stabili "direcţiile pe care se va merge în cadrul acestei moţiuni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici