PNL evită Constituţia ca să-i fie bine. Şerban Nicolae: ”Totul a fost făcut complet haotic”

  • Guvernul ţi-a restrâns, la finalul săptămânii, libertatea de circulaţie, ciar dacă nu a prevăzut şi sancţiuni
  • Decizia contravine hotârârii CCR, care a stabilit că doar prin lege votată de Parlament se pot restrânge drepturi fundamentale
  • Alina Gorghiu afirmase că parlamentarii pot vota articole de lege care ar putea fi declarate neconstituţionale
344 afișări
Imaginea articolului PNL evită Constituţia ca să-i fie bine. Şerban Nicolae: ”Totul a fost făcut complet haotic”

PNL evită Constituţia ca să-i fie bine

Guvernul a adoptat, la finalul săptămânii, o ordonanţă de urgenţă pentru a repara, cât s-a putut, întârzierea cu care a trimis în Parlament proiectul de lege privind starea de alertă. Chiar dacă nu a impus sancţiuni, Guvernul a restrâns, prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, libertatea de circulaţie a românilor, în ciuda deciziei CCR, care a statuat că drepturile fundamentale ale omului pot fi restrânse doar prin lege votată în Parlament.

”Lucrurile, dacă ar fi privite într-un sens raţional şi constructiv, ar trebui să aibă o ordine care pune pe primul plan siguranţa oamenilor şi sănătatea oamenilor. Din acest punct de vedere nu se pune problema că ai face ceva neconstituţional dacă dovedeşti buna credinţă şi subsumarea scopului de protejare a vieţii şi sănătăţii oamenilor în caz de epidemie”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae.

El spune, însă, că nu a fost cazul ultimei ordonanţe de urgenţă, pentru că guvernul un proiect clar, cu măsuri concrete de protecţie sanitară, măsuri de prevenire şi combatere a virusului şi cu un plan de măsuri sectoriale.

”Totul a fost făcut complet haotic. Neconstituţionalitatea unor acte de acest gen vine şi din faptul că e greu să spui că te-ai gândit că le faci în scopul protejării vieţii şi sănătăţii oamenilor, adică un scop fundamental, cu valoare supremă, câtă vreme ai făcut-o haotic, în ultima clipa şi în mod cert ineficient”, a adăugat Nicolae.

De altfel, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, au încercat să introducă un amendament neconstituţional în legea care prevede starea de alertă, care va intra în vigoare luni. Colega sa de partid, senatorul Alina Gorghiu, a declarat în politică sunt premise ”şi artificii”, iar parlamentarii pot vota articole de lege care ar putea fi declarate neconstituţionale, dacă acestea reglementează o situaţie de urgenţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici