PNL: Gestul lui Cseke Attila era necesar, dar vine cu mare întârziere

PNL consideră că gestul lui Cseke Attila de a demisiona din funcţia de ministru al Sănătăţii era "necesar", dar vine "cu mare întârziere", având în vedere "starea deplorabilă" a sistemului sanitar din România.

216 afișări
Imaginea articolului PNL: Gestul lui Cseke Attila era necesar, dar vine cu mare întârziere

PNL: Gestul lui Cseke Attila era necesar, dar vine cu mare întârziere (Imagine: Mediafax Foto)

"Este, într-adevăr, intolerabil şi inacceptabil ca o rectificare bugetară care afectează domeniul sănătăţii să se facă fără avizul şi consultarea ministrului de resort. Acest lucru demonstrează dispreţul profund al puterii faţă de sănătate", se arată în comunicatul PNL.

Liberalii apreciază însă că au existat în ultimul an şi alte momente care ar fi impus o reacţie din partea ministrului şi chiar o demisie a acestuia. "Am fi apreciat, spre exemplu, un asemenea gest dacă s-ar fi produs atunci când au fost scoşi cu forţa bolnavii pe targă, din spitalele care s-au închis peste noapte sau când medicii de familie au protestat faţă de subfinanţarea cronică", menţionează ei.

PNL se declară "îngrijorat de faptul că sănătatea a ajuns teritoriul disputelor politice" din cadrul coaliţiei de guvernare.

"Având în vedere declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia, dacă ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se înţeleg, unul dintre ei va trebui să plece, demisia lui Cseke Atilla demonstrează faptul că PDL a avut câştig de cauză. Din păcate, cei care au de suferit în urma acestor dispute sunt cetăţenii", se mai arată în comunicat.

PNL consideră că actuala putere "nu a avut nici interesul, nici voinţa politică de a face ca sistemul sanitar să fie funcţional şi să ofere servicii de calitate şi a tratat cu cinism şi lipsă de responsabilitate domeniul sănătăţii".

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de MS la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

Cseke Attila a spus că abia miercuri, la ora 14.00, a primit proiectul rectificării bugetare, iar ministrul Sănătăţii nu a fost consultat în legătură cu acesta, fapt pe care l-a calificat ca fiind "extrem de grav".

El a precizat că şi-a exprimat nemulţumirea şi în şedinţa de Guvern de miercuri şi că joi a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, căruia i-a înaintat demisia.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că regretă demisia lui Cseke Attila, îl înţelege pe acesta şi îi mulţumeşte pentru efortul depus, precizând că Uniunea va numi un nou ministru al Sănătăţii în următoarele 15 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici