PNL îl cere lui Zgonea să reia activitatea comisiei de cod electoral

Senatorul PNL Puiu Haşotti a făcut marţi, în plenul Senatului, un apel către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să reia activitatea comisiei de cod electoral, care nu s-a întrunit niciodată, şi să dezbată toate legile electorale, inclusiv privind alegerea Parlamentului.

155 afișări
Imaginea articolului PNL îl cere lui Zgonea să reia activitatea comisiei de cod electoral

Valeriu Zgonea (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Apelul senatorului liberal a venit în contextul dezbaterii, în plen, a unei propuneri legislative a mai multor parlamentari PNL, de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi de eliminare a votului uninominal pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, şi alegerea lor, prin vot indirect, dintre membrii Consiliului Judeţean.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, în cadrul dezbaterilor la această iniţiativă, că Parlamentul trebuie să dea un semnal politic, precizând că, în urmă cu un an, în Parlament s-a înfiinţat o comisie de cod electoral, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

"Din păcate, şi nu vreau să fac un proces de intenţie, nu vreau să fac vreo acuzaţie, nu ştiu dacă e vina cuiva, dar această comisie nu a fost întrunită nici măcar o singură dată", a spus Haşotti.

El a mai spus că în 2005 a explodat pe piaţa publică "o discuţie care a făcut enorm de mult rău" vieţii politice din România, şi anume alegerea prin vot uninominal a Parlamentului" , care "a creat şi nişte confuzii inimaginabile", inclusiv "iluzia, pentru mulţi dintre parlamentari, că au fost aleşi de cetăţeni".

"Am fost aleşi de partidele care ne-au ales pe aceste liste. Dacă am fost aleşi de cetăţeni, trebuia să candidăm independent", a spus Haşotti, precizând că un singur parlamentar a fost ales independent, Antonie Iorgovan.

Potrivit senatorului PNL, prin votarea acestei iniţiative legislative, Senatul ar trebui să transmită un mesaj politic către colegii deputaţi, astfel încât această comisie de cod electoral să discute la pachet toate legile electorale şi să îşi reia, astfel, activitatea.

"Fac apel de la microfonul Senatului la domnul preşedinte Valeriu Zgonea, să convoace această comisie de cod electoral, care are menirea să discute toate legile electorale, să avem un sistem coerent, a alegerilor tuturor autorităţilor locale şi a Parlamentului", a mai declarat Puiu Haşotti.

Propunerea legislativă semnată de parlamentarii PNL are ca obiect de reglementare regândirea legislaţiei electorale, în sensul revenirii la principiul alegerii primarilor în două tururi, dacă niciunul din candidaţi nu obţine, în primul tur, peste 50% din voturile valabil exprimate.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

Iniţiatorii propun şi revenirea la modalitatea de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean prin vot indirect, dintre membrii consiliului judeţean aleşi, şi nu prin vot uninominal.

Propunerea legislativă a primit un raport de respingere atât din partea Comisiei juridice, cât şi din partea Comisiei de administraţie publică din Senat.

Plenul Senatului nu a putut da un vot, marţi, din cauza defectării sistemului electronic de vot.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a comentat de la tribună, această defecţiune: "Probabil că maşina este obişnuită cu mai mulţi de da, acum e cu nu", a spus el.

Plenul Senatului urmează să dea vot pe această propunere legislativă în următoarea şedinţă de plen.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici