PNL: Planurile de investiţii să primească aviz consultativ din partea unităţilor administrative

PNL cere Guvernului ca planurile de investiţii să primească cel puţin avizare consultativă în unităţile administrativ teritoriale, întrucât investiţiile companiilor "au ajuns să nu aibă nimic în comun cu interesele comunităţilor locale".

410 afișări
Imaginea articolului PNL: Planurile de investiţii să primească aviz consultativ din partea unităţilor administrative

PNL: Planurile de investiţii să primească aviz consultativ din partea unităţilor administrative (Imagine: Bogdan Manea / Mediafax Foto)

Liberalii au adoptat, sâmbătă, la Constanţa, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, mai multe rezoluţii cu privire la eficientizarea managementului în administraţia publică locală, în care cer descentralizarea deciziilor, eliminarea incompatibilităţii "public - public" şi accelerarea procesului de activare şi absorbţie a fondurilor europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este evident faptul că, în ultimii patru ani, administraţia publică locală nu a înregistrat progrese semnificative în privinţa organizării activităţii şi a clarificării şi simplificării procedurilor de lucru. Astfel, se ridică întrebarea dacă există reguli, iar dacă da, care sunt acelea, cât de eficiente sunt şi în ce măsură se respectă. Răspunsul este că regulile de astăzi sunt ambigue, de multe ori aleatorii, chiar arbitrare. Un exemplu ar fi regimul incompatibilităţilor şi conflictului de interese reglementat de 275 de acte normative”, a declarat preşedintele Ligii Aleşilor Locali, Ciprian Dobre.

Astfel, potrivit acestuia, administraţia publică locală are nevoie de o reformă urgentă privind descentralizarea deciziilor care privesc "treburile locale”.

"S-a ajuns în situaţia ca investiţiile companiilor naţionale sau societăţilor naţionale să nu aibă nimic în comun cu interesele comunităţilor şi cu nevoile administraţiei publice locale. PNL solicită Guvernului ca planurile de investiţii să primească cel puţin avizare consultativă în unităţile administrative teritoriale”, a afirmat Dobre.

De asemenea, liberalii consideră că Legea 161/2003, prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii, vicepreşedinţii de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean nu pot face parte din consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale sau regiilor autonome de interes naţional şi local, subordinate Consiliului Local sau Consiliul Judeţean, "inventează conceptul de incompatibilitate public/public, ceea ce este un non-sens”. Din acest motiv, la iniţiativa forumului Liga Aleşilor Locali, grupurile parlamentare ale PNL vor propune modificarea legii. Potrivit lui Dobre, modificarea acestor prevederi va elimina, practic, incompatibilitatea, respectiv conflictul de interese dintre două interese publice.

Totodată, Liga Aleşilor Locali a PNL consideră "inadmisibilă” maniera în care este gestionată absorbţia fondurilor europene.

"Întârzierea de doi ani şi trei luni contribuie la persistenţa şi chiar adâncirea decalajului de dezvoltare economică, dar şi de mentalitate între România şi celelalte state europene”, a spus Ciprian Dobre.

Potrivit acestuia, fondurile financiare nerambursabile alocate României în acest exerciţiu bugetar sunt de 30,91 miliarde de euro, alocate prin nouă programe operaţionale, din care doar cinci sunt active, "şi acestea parţial”.

"Din 30,91 miliarde de euro, doar 2,11 miliarde de euro au fost activaţi. După 37 la sută din perioada de timp a actualului exerciţiu bugetar, doar şase la sută din bani au fost activaţi - nu cheltuiţi. Teoretic, urmează ca în 63 la sută din timp să fie activaţi 94 la sută din bani şi cheltuite 100 la sută din fonduri. Practic, acest lucru este imposibil. (...) Suntem în această situaţiei din cauza birocraţiei, incompetenţei şi blocării în justiţie a litigiilor apărute în proiecte finanţate din bani europeni. Există, însă, posibilitatea de a crea instrumente care să amelioreze semnificativ această situaţie”, a afirmat Dobre.

Acesta a adăugat că PNL a formulat amendamente în vederea înfiinţării Tribunalului achiziţiilor publice, ca instrument de accelerare a absorbţiei fondurilor europene, astfel încât procesele să se finalizeze în justiţie în maxim 100 de zile şi cere tuturor forţelor politice reprezentate în Parlament dezbaterea iniţiativei legislative privind înfiinţarea acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici