PNL scrie diaporei, pentru iniţierea unui dialog privind legislaţia votului prin corespondenţă

PNL a trimis, vineri, o scrisoare deschisă asociaţiilor şi comunităţilor românilor din diaspora, pentru începerea unui dialog privind legislaţia votului prin corespondenţă, liberalii anunţând că vor iniţia acest dialog şi în mediu online, printr-un site şi o adresă de Facebook pe acest subiect.

57 afișări
Imaginea articolului PNL scrie diaporei, pentru iniţierea unui dialog privind legislaţia votului prin corespondenţă

PNL scrie diaporei, pentru iniţierea unui dialog privind legislaţia votului prin corespondenţă (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

PNL arată în scrisoarea deschisă semnată de copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga şi transmisă diasporei, că în 16 noiembrie 2014, întreaga clasă politică din România a primit un puternic semnal şi o lecţie de responsabilizare ce nu mai poate fi ignorată, şi că formaţiunea doreşte să pună în practică voinţa cetăţenilor români.

Liberalii mai spun că ”încercarea Guvernului PSD şi a lui Victor Ponta de a bloca, prin “erori” birocratice repetate, dreptul românilor de peste hotare de a-şi exercita firesc dreptul la vot s-a transformat într-o revoluţie morală şi civică izvorâtă din Diaspora. ”Faptul că – în ciuda frigului, ploii şi a orelor de aşteptare – cetăţenii români din Diaspora au rezistat şi au reuşit să învingă acest sistem, exercitandu-şi dreptul de vot şi să aleagă preşedintele pe care chiar îl doreau, reprezintă totuşi, o remarcabilă excepţie, pe care trebuie să o onoreze prin schimbarea responsabilă a legilor electorale.

”Partidul Naţional Liberal consideră că, în acest moment, având în vedere dimensiunea şi activismul Diasporei româneşti, votul prin corespondenţă reprezintă soluţia cea mai corectă şi responsabilă prin care toţi românii de peste hotare să aibă acces la un vot rapid, eficient, fără eforturi disproporţionate şi fără blocaje birocratice. Este un drept consfinţit prin Constituţia României”, se menţionează în comunicatul PNL.

Liberalii mai arată că, în vederea tranformării acestui obiectiv important într-o realitate legislativă durabilă, e nevoie de ajutorul diasporei, pentru că cei din afara ţării sunt ”destinatarii acestei reforme importante, şi trebuie să fie coautorii ei”.

Dorim să ştim, aşadar, dacă comunităţile, asociaţiile şi federaţiile pe care le reprezentaţi susţin introducerea votului prin corespondenţă pentru Diaspora, în ce formulă, care sunt propunerile dvs şi sugestii privind securizarea acestui tip de vot – plecând, fireşte, de la experienţa dvs. nemijlocită în cadrul momentelor electorale precedente din România şi din ţările în care locuiţi astăzi”, le transmit liberalii celor din diaspora.

PNL anunţă că acest dialog cu diaspora se va desfăra pe trei dimensiuni: prin întâlniri directe pe care parlamentarii de Diaspora şi liderii PNL le vor organiza în străinătate, în mediul on-line, acolo unde PNL va pune la dispoziţie un site şi o adresă de Facebook dedicate exclusiv acestei teme şi prin corespondenţa instituţională între asociaţiile din diaspora şi Partidul Naţional Liberal.

”Beneficiind de importantul dvs sprijin, şi prin intermediul acestui dialog, vom avea garanţia că putem implementa, începând cu următoarele alegeri, un sistem electoral funcţional, nepărtinitor şi civilizat, pentru ca tuturor cetăţenilor români din Diaspora să li se respecte dreptul perfect legitim de a vota”, se mai arată în scrisoarea deschisă a liberalilor către diaspora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici