PNRR a ajuns în Parlament. Cîţu: Putem garanta că o să plătim pensii şi salarii mai mari până în 2030/ PSD şi AUR, proteste în plen: „Este o mare ruşine”

  • Premierul Florin Cîţu a promis că proiectul PNRR garantează faptul că salariile şi pensiile vor fi mai mari până în 2030.
  • PSD îl consideră pe Cîţu vinovat pentru că ar deturna banii din plan către clientela politică.
  • Ciolacu l-a atacat pe premier pentru că planul nu a fost făcut public. PNRR este cunoscut decât doar printr-o sinteză postată de Guvern.
  • „Este o mare ruşine”, a spus Ciolacu despre prezenţa tardivă a lui Cîţu în Parlament şi a lipsei de transparenţă a finanţărilor.
2018 afișări
Imaginea articolului PNRR a ajuns în Parlament. Cîţu: Putem garanta că o să plătim pensii şi salarii mai mari până în 2030/ PSD şi AUR, proteste în plen: „Este o mare ruşine”

PNRR a ajuns în Parlament. Cîţu: Putem garanta că o să plătim pensii şi salarii mai mari până în 2030

Premierul Florin Cîţu a declarat că proiectul pregătit de România nu va duce la scăderea veniturilor, ci la creşterea acestora.

„Nu înseamnă reducerea veniturilor. Nu înseamnă reducerea pensiilor. Nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Din contra. Reforma aşa cum o vedem noi şi o punem în acest plan înseamnă un mod de a administra eficient aceşti bani pe care îi avem. Înseamnă că putem garanta că o să plătim pensii şi salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizam situaţia financiară a României. Asta înseamnă reforma. Să faci mai multe cu aceiaşi bani”, a spus Florin Cîţu în faţa Parlamentului.

În timpul discursului din Parlament, Florin Cîţu a mai spus că România are nevoie de întreaga sumă de bani de 29,9 miliarde de euro pentru „a arde etapele” şi a recupera timpul pierdut în ultimii 30 de ani.

Sinteza prezentată în Parlamentul României, astăzi, 26 mai

 

Ciolacu, la prezentarea PNRR în Parlament: Această coaliţie a şmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al Europei către clientelă

Este o mare ruşine că premierul României trebuie forţat să vină în Parlament să prezinte un plan care va influenţa România pentru următorii 5 ani, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu. „Această coaliţie a şmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al Europei către clientela de partid”.

„Domnule premier, mai veniţi la microfon, să prezentaţi planul, da? Domnule Cîţu - de data asta n-aţi mai avut pe unde să fugiţi! Afară vă aşteaptă fermierii să le spuneţi de ce agricultura nu primeşte niciun euro prin PNRR, în timp ce la firmele de consultanţă aţi dat 2 miliarde! Luaţi-l şi pe domnul Orban şi spuneţi-le oamenilor de ce nu le-aţi dat nici acum subvenţiile şi despăgubirile pentru seceta de anul trecut. Ieşiţi şi spuneţi de ce românii mănâncă 70% produse din import, în timp ce guvernarea de dreapta vrea să distrugă agricultura românească! Haideţi, curaj, domnule Cîţu! Să nu fugiţi iar”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că este „o mare ruşine că premierul României trebuie forţat” să vină în Parlament să prezinte un plan care va influenţa România pentru următorii 5 ani.

„Este o mare ruşine că a fost nevoie de insistenţele PSD, ale partenerilor sociali şi europeni ca să veniţi astăzi în Parlament! Până în ultima clipă, aţi vrut să ascundeţi românilor adevărul din spatele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şi nici măcar astăzi, cu doar câteva zile înainte de termenul limită pe care vi l-a dat Comisia Europeană, nu aţi făcut public planul pentru toţi românii! Mă uit la parlamentarii din PNL, USR şi UDMR. Aţi văzut acest plan? Ştiţi ce conţine? Ştiţi ce susţineţi?! Această coaliţie a şmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al Europei către clientela de partid şi firmele sale de consultanţă. Apropo, domnule Barna, câte rude aveţi pe lista de aşteptare la proiectele pe PNRR? Tot ce PSD v-a cerut a fost: transparenţă, descentralizare şi sprijin concret pentru firmele româneşti. V-am cerut proiecte de care să beneficieze românii din toate regiunile ţării, indiferent că trăiesc în marile oraşe sau la sat. V-am cerut mecanisme clare de control”, adaugă social-democratul.

Ciolacu precizează că în toate Planurile de Redresare, depuse până acum la Comisie, fiecare ţară a venit cu o viziune clară.

„Majoritatea ţărilor europene au decis să investească masiv într-un domeniu pe care l-au considerat un motor de creştere în viitor. Franţa a pus accent pe resursa umană, Germania pe industrie, Spania şi Italia vor sprijini masiv IMM-urile, Bulgaria digitalizează. Domnule Cîţu, dvs ce v-aţi propus? În mod concret?! Vă spun eu: v-aţi dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme. Însă, în loc de reforme concrete, nu aţi făcut altceva decât să tăiaţi! Să readuceţi austeritatea”, mai spune Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD reia acuzaţiile potrivit cărora guvernanţii nu au o viziune economică.

„Vă promit, domnule Cîţu: niciuna dintre măsurile de austeritate nu va primi votul PSD aici, în Parlament! Iar dvs domnule candidat Orban, treziţi-vă din chefurile făcute prin toate instituţiile prin care aţi trecut, şi opriţi acest guvern catastrofal care sărăceşte o ţară întreagă! Din câte ştiu sezonul la schi s-a terminat. Îi transmit lui Iohannis, oriunde ar fi, să citească prostiile lui Cîţu şi Barna din PNRR. Încetaţi să mai faceţi din nou România de râs la Bruxelles”, conchide Marcel Ciolacu.

 

George Simion: Noi azi o să spunem „nu” acestui plan care nu ni s-a prezentat

George Simion a anunţat că AUR nu va vota tratatul Euratom şi critică PNRR: „Noi azi o să spunem acestui plan care nu ni s-a prezentat”.

„Noi azi o să spunem <nu> acestui plan care nu ni s-a prezentat. Eu eram copil, eram mic în anii `90 când FMI venea şi dicta închiderea industriei româneşti. Atunci nu am avut cum să spun <nu> pierderii suveranităţii naţionale şi distrugerii economiei româneşti. Marele nostru Eminescu avea o poezie care se potriveşte foarte bine - <De ani şi ani cădeţi în hău, Nimic nu vă mai merge. Ruşine să vă fie-n veac, Că v-aţi trădat străbunii, De parcă n-aţi fi pui de dac, Ci rude-aţi fi cu hunii>”, a afirmat George Simion.

Copreşedintele AUR a mai spus că România nu trebuie să renunţe la o parte din suveranitatea naţională.

„Noi azi o să spunem <nu>. Azi o să spunem nu unei politici păguboase care nu ne duce decât în hău. Dacă vrem să nu mai trăim iarăşi vizitelor de la FMI să nu votaţi punctul doi (tratatul EURATOM- n.r.)”, a conchis Simion.

CITEŞTE AICI: PNRR. Fondul Monetar Internaţional, posibil supervizor al împrumutului de 16 miliarde euro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici