Ponta: Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Societatea şi o parte din media, nepregătite pentru reunificare

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Premierul a explicat că decizia de a nu coopta UDMR la guvernare este una politică, el arătând că societatea şi o parte importantă din mass-media românească nu sunt încă pregătite pentru ceea ce el a considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare.

2123 afișări
Imaginea articolului Ponta: Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Societatea şi o parte din media, nepregătite pentru reunificare

Ponta: Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern

"Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Însă eu îmi menţin decizia, ca prim-ministru şi ca lider politic, de asemenea USL îşi reafirmă această decizie, să păstreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare în toate schimbările pe care dorim să le facem referitoare la Constituţie, la sistemul electoral, la drepturile şi libertăţile fundamentale ale minorităţilor şi la descentralizarea şi dezvoltarea regională", a spus Ponta.

El a precizat că acestea sunt temele în care se va colabora în continuare cu UDMR, ca unic reprezentant politic al minorităţii maghiare şi a adăugat că, însă, UDMR nu va avea participare în Guvern, nici nu va deţine secretari de stat sau şefi de agenţii guvernamentale.

Ponta a precizat că minoritatea maghiară va fi reprezentată în structurile administrative în care se ocupă de garantarea drepturilor minorităţilor.

"În domeniile esenţiale - vorbim de structurile care se ocupă de drepturile minorităţilor, sau Educaţie, Cultură - acolo sigur că da, vor fi şi reprezentanţi ai minorităţii maghiare, însă nu se pune problema unei participări politice. Se pune porblema  - şi eu îmi asum acest lucru, ca prim -ministru - ca minoritatea maghiară, cea mai mare minoritate din România, să fie reprezentată şi în structurile administrative în care drepturile minorităţilor trebuie garantate", a spus Ponta.

Ponta a precizat că a susţinut ideea cooptării UDMR la guvernare şi în cadrul discuţiilor de luni privind formarea Guvernului.

Întrebat ce s-a întâmplat de nu s-a ajuns la cooptarea UDMR, Ponta a spus: "Este o decizie politică şi este foarte clar că societatea românească şi o parte importantă din mass-media românească încă nu este pregătită pentru ceea ce eu am considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare a societăţii româneşti".

"Mă voi bate în continuare pentru acest proiect (de reunificare, n.r.) şi încet-încet îl vom face", a spus Ponta.

La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că decizia PNL de a se poziţiona împotriva intrării UDMR la guvernare a fost una politică.

"Sunt întru totul de acord, sunt solidar cu poziţia premierului în ceea ce priveşte dialogul cu UDMR, ca reprezentant legitim al comunităţii maghiare, precum şi cu reprezentanţii celorlalte minorităţi. Este vorba de o formaţiune politică pe care o respect, cu specialişti, cu oameni politici şi cu experienţă şi cu o valoare de netăgăduit. Deci faptul că PNL s-a pronunţat foarte ferm împotriva participării UDMR la guvernare nu e decât politic, în sensul că alegerile au fost câştigate de USL şi facem un Guvern monocolor, USL", a spus Antonescu.

El a arătat că decizia PNL referitoare la intrarea UDMR la guvernare nu înseamnă că PNL nu doreşte un dialog privilegiat sau o comunicare pe toate palierele cu cei din UDMR, chiar dacă UDMR este în afara guvernării sau în opoziţie.

Conducerea PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat luni vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile. "E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. (...) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile, că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare", a declarat Daniel Chiţoiu.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte". El spune că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie maghiară, care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici