Ponta: Mâine avem şedinţă specială de Guvern pentru aprobarea pachetului de măsuri fiscale

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că USL a aprobat politic liniile principale ale bugetului pe 2013, urmând ca marţi să fie convocată o şedinţă specială de Guvern pentru aprobarea pachetului de măsuri fiscale.

1184 afișări
Imaginea articolului Ponta: Mâine avem şedinţă specială de Guvern pentru aprobarea pachetului de măsuri fiscale

Ponta: Mâine avem şedinţă specială de Guvern pentru aprobarea pachetului de măsuri fiscale (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

"Am aprobat politic liniile principale privind bugetul pe 2013. Domnii Chiţoiu şi Voinea vor finaliza la minister toate elementele tehnice, iar astă seară avem finalizat pachetul de măsuri fiscale. Mâine avem şedinţă de Guvern specială, de la ora 15.00, pentru aprobarea acestor măsuri premergătoare Legii bugetului, apoi eu am întâlnirea oficială cu FMI. Miercuri, în şedinţa de Guvern vom avea bugetul, astfel ca miercuri seară sau joi dimineaţă să plece la Parlament", a anunţat, luni, premierul, după şedinţa USL.

El a precizat că parametrii principali referitori la deficit, creştere economică, reduceri de cheltuieli, venituri suplimentare sunt agreaţi în principiu cu partenerii internaţionali.

La rândul său, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor, a prezentat pachetul de măsuri fiscale.

Chiţoiu a spus că, în linii mari, acest pachet de măsuri fiscale presupune o ajustare a impozitării în sensul simplificării impozitării pentru IMM-uri şi micro-întreprinderi care au o cifră de afaceri sub 65.000 de euro.

El a arătat că va fi introdusă impozitarea suplimentară la venituri obţinute din liberalizarea preţului la gaze atât pentru consumatorii casnici cât şi noncasnici, specificând că măsura priveşte companiile producătoare de gaze.

Chiţoiu a arătat că a fost simplificată şi lărgită baza de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile - vegetal, animal, pomicol - în sensul simplificării şi în sensul extinderii bazei de impozitare şi creării unui mediu concurenţial care să aibă ca efect eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.

Vicepremierul a precizat că va fi decalat calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.

Chiţoiu a spus că va fi introdusă o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene.

Potrivit lui Chiţoiu, cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, de peste trei miliarde de lei, respectiv 0,5 puncte procentuale în PIB, se va duce pentru cofinanţare la fonduri europene.

"Sunt şi măsuri de corecţie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit în Codul fiscal, le vom da după ce facem toate calculele", a mai spus Chiţoiu.

El a arătat că aceste măsuri fiscale vor fi discutate în Comisia de Dialog Social la nivelul Ministerului Finanţelor şi la Ministerul Agriculturii, dar şi în CES.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici