Ponta: Ne pregătim pentru varianta de nedorit în care Băsescu retrimite bugetul în Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că social-democraţii sunt pregătiţi şi pentru varianta de nedorit în care preşedintele Traian Băsescu va retrimite Legea bugetului pe 2014 în Parlament, parlamentarii USL fiind mobilizaţi pentru un nou vot.

483 afișări
Imaginea articolului Ponta: Ne pregătim pentru varianta de nedorit în care Băsescu retrimite bugetul în Parlament

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am discutat azi şi ne pregătim şi pentru varianta de nedorit a retrimiterii bugetului. Nu s-a întâmplat niciodată în 23 de ani dar, dacă va fi retrimis, evident, avem mobilizaţi parlamentarii. Mâine (marţi, n.r.) avem şedinţa grupurilor reunite USL, să fim mobilizaţi şi pentru situaţia în care preşedintele mai se joacă de-a bugetul, ca să-l voteze a doua oară", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu să conteste Legea bugetului pe 2014 la Curtea Constituţională, Ponta a subliniat că o eventuală contestaţie trebuie să aibă la bază prevederi constituţionale.

"Sincer, ideea de a contesta la Curte trebuie totuşi să se bazeze pe ceva. Nu aş vrea să dăm preşedintelui un drept de a contesta fără motive la Curte, un drept pe care nu-l are. Bugetul României, conform Constituţiei, proiectul e întocmit de Guvern şi votat de Parlament. Din acest motiv, niciodată nu a fost atacat pentru constituţionalitate", a spus Ponta.

El a spus că dacă Băsescu va contesta bugetul ppe 2014 la Curte doar pentru a şicana Guvernul şi Parlamentul, atunci cei care vor plăti această şicană a preşedintelui vor fi pensionarii, care nu vor putea primi pensia mărită, cei cu salariu minim, respectiv un milion de români, care nu vor avea salariu mărit, medicii, rezidenţii, profesorii debutanţi, în condiţiile în care nici subvenţiile în agricultură nu vor putea fi plătite.

"Milioane de români, aproape toţi românii, vor avea de suferit pentru o hachiţă a unui om care intră în ultimul an de mandat şi atunci mai vrea să mai încurce puţin. Sper ca preşedintele până la urmă să găsească resursa de responsabilitate şi să nu facă ce nu s-a îmtâmplat niciodată în 24 de ani", a spus Ponta.

Întrebat dacă exclude propunerea lui Traian Băsescu de a renunţa la acciza pe carburanţi, Ponta a răspuns: "E o propunere demagogică, făcută pentru presă. Traian Băsescu nu e atât de ignorant să nu ştie că acciza e prevăzută în altă lege, nu în Legea bugetului. E o acciză care oricum intră în vigoare la 1 ianuarie", a spus Ponta.

El a mai arătat că acciza a fost negociată cu partenerii internaţionali, iar orice schimbare din parametrii negociaţi face ca România să nu mai aibă buget sau acord partenerii internaţionali.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de Guvern. "Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil voi trimite înapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă, invocând şi posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constituţională.

"O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat, iar apoi îl voi ataca şi la CC", a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că este vorba de un "avertisment".

Deputaţii şi senatorii se vor reuni, marţi dimineaţă, de la ora 9.00, pentru a dezbate proiectul bugetului de stat pe anul 2014, a anunţat, luni, secretarul Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea, după şedinţa Biroului Permanent al forului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici