Ponta: Niciodată nu s-a vorbit ca România să primească portofoliul Ajutor umanitar. E e „o făcătură” din România

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că niciodată nu s-a vorbit ca România să primească portofoliul Ajutor umanitar, el arătând că „ştirea” despre acest fapt reprezintă „o făcătură” din România, dată de „cei care ne prostesc şi ne mint de zece ani”, în direct cu Palatul Cotroceni.

1161 afișări
Imaginea articolului Ponta: Niciodată nu s-a vorbit ca România să primească portofoliul Ajutor umanitar. E e „o făcătură” din România

Ponta: Niciodată nu s-a vorbit ca România să primească Ajutorul umanitar; e „o făcătură” din România

„Niciodată, în niciun fel - şi azi mi s-a confirmat acest lucru şi i s-a confirmat şi doamnei Creţu (CCorina Creţu n.r.) - niciodată nu s-a vorbit ca România să primească portofoliu de Ajutor umanitar. Niciodată. Este o făcătură din România”, a spus Ponta, într-o emisiune la Antena 3.

Întrebat despre dezbaterile care s-au făcut pe acest subiect, Ponta a răspuns: „Sunt aceiaşi care au spus în 2012 că 7,4 milioane de români de fapt au dat o lovitură de stat (...). Uitaţi-vă la cine a dat aseară această ştire. Sunt cei care, în direct cu Palatul Cotroceni, ne mint de nouă ani, de zece ani de zile”.

Premierul a mai spus că preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, ar urma să anunţe vineri numele comisarilor, iar săptămâna viitoare portofoliile.

„Domnul Juncker a avut o discuţie cu doamna Corina Creţu, a avut şi o discuţie cu domnul Cioloş, dar probabil i-a spus ceea ce mi-a spus şi mie: 'Dl. Cioloş, nu e nimic personal, dar nu păstrează România Agricultura, că nimeni nu păstrează (portofoliul - n.r.)'. Urmează, mâine cred, că anunţe numele comisarilor şi săptămâna viitoare portofoliul”, a menţionat Ponta.

Preşedintele ales al CE, Jean Claude Juncker, a audiat-o joi, la Bruxelles, pe Corina Creţu pentru postul de comisar european, purtătorul de cuvânt al Comisiei Natasha Bertaud anunţând pe Twitter că numărul candidaţilor femei a ajuns la nouă.

Natasha Bertaud a postat pe Twitter o fotografie din timpul audierii Corinei Creţu.

Ulterior, ea a scris că, odată cu nominalizarea Corinei Creţu, preşedintele ales al CE, Jean Claude Juncker, are nouă femei candidat la postul de comisar european.

Şi în Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Barroso sunt nouă femei comisar european, iar Juncker şi Parlamentul European au anunţat că nu vor accepta ca noul Executiv european să aibă un număr mai mic de femei.

Tot joi, purtătorul de cuvânt al CE, Natasha Bertaud, declarase că, odată cu nominalizarea lui Marianne Thyssen din partea Belgiei, există opt femei candidat pentru postul de comisar şi se speră că numărul lor va creşte în timpul zilei.

"Odată cu nominalizarea lui Marianne Thyssen, care, în opinia domnului Juncker, este o alegere excelentă, suntem mulţumiţi să anunţăm că avem opt femei candidat şi sperăm să putem creşte numărul lor în timpul zilei (de astăzi)", a declarat Natasha Bertaud, întrebată cum este percepută propunerea înaintată de Belgia.

Întrebată dacă în cazul României s-a decis în final un candidat sau o candidată, purtătorul de cuvânt a precizat doar că Jean-Claude Juncker "va avea astăzi (joi) o întrevedere cu un candidat sau o candidată din România".

Totodată, Natasha Bertaud a refuzat să facă orice comentariu pe seama informaţiilor publicate de Euractiv privind distribuirea portofoliilor.

"Comisia Europeană nu confirmă niciodată scurgeri de informaţii şi nici nu confirmă sau infirmă autenticitatea unui document care nu este publicat pe canale oficiale", a spus oficialul european, reiterând faptul că numele comisarilor şi portofoliile vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Din informaţiile publicate de Euractiv reiese că sunt opt femei: Federica Mogherini (Italia), Elżbieta Bieńkowska (Polonia), Marianne Thyssen (Belgia), Vera Jourova (Cehia), Cecilia Malmström (Suedia), Kristalina Georgieva (Bulgaria), Margrethe Vestager (Danemarca) şi Alenka Bratusek (Slovenia). În plus, din partea României erau trecute cu semnul întrebării ambele propuneri pentru postul de comisar, Dacian Cioloş şi Corina Creţu. Publicaţia notează că României i-ar putea reveni ajutorul umanitar.

Însă, potrivit unor surse europene, doar europarlamentarul social-democrat fusese chemat la discuţii, în cursul zilei de joi, de către preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Premierul Victor Ponta declara, miercuri, că, în urma unor negocieri lungi şi complicate a obţinut pentru România portofoliul Dezvoltării Regionale, "cel mai important portofoliu din CE" pentru ţara noastră.

"În urma unor negocieri extrem de lungi şi extrem de complicate, în condiţiile în care România nu putea să păstreze Agricultura, pentru că nicio ţară nu-şi va păstra portofoliul avut anterior, eu am obţinut pentru România, nu pentru Guvernul României, nu pentru un român, am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din CE pentru noi - sigur, alte ţări au alte opţiuni - dar Dezvoltarea Regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune şi structurale în perioada 2014-2019", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici