Ponta: Nu există o decizie formală de colaborare cu UDMR, dar vreau o politică de reunificare a ţării

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că în USL nu a fost luată formal o decizie privind colaborarea cu UDMR, dar că a dorit să transmită un prim semnal al intenţiei de a aplica o politică de reunificare a României şi al faptului că nu va fi creată o majoritate care să "omoare maghiari sau pedelişti".

1097 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu există o decizie formală de colaborare cu UDMR, dar vreau o politică de reunificare a ţării

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Nu s-a luat nicio decizie cu UDMR. Eu am spus ceea ce cu Crin Antonescu am discutat la nivel informal, deciziile se pot lua doar formal în cadrul conducerilor, al grupurilor parlamentare. Nu există în acest moment nicio decizie de colaborare cu altcineva a USL, există însă o intenţie a mea şi a lui Crin Antonescu de a încerca să aplicăm ceea ce am promis în campanie, şi anume o politică de reunificare a României, de reprezentare a tuturor intereselor. Am vrut să dau un prim semnal, nu facem o majoritate prin care să îi cotropim pe ceilalţi, să omorâm maghiari, pedelişti sau... Eu vreau să folosim această majoritate tocmai pentru a face invers decât a făcut Traian Băsescu, şi anume să reunific societatea românească", a spus Ponta la RTV.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.

"Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează", a spus Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noapte, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare, el arătând că declaraţia premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta nişte "formule de asociere".

Luni, Antonescu a spus că USL nu are nevoie de UDMR pentru învestirea noului Guvern în Parlament sau chiar pentru modificarea Constituţiei, ci este vorba despre "un alt tip de abordare, o deschidere responsabilă".

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, că apreciază "gestul" premierului Victor Ponta şi că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuţii cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament şi Guvern.

UDMR va avea în viitorul Parlament zece deputaţi şi şase senatori aleşi în mod direct în colegii din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor şi Satu Mare, între ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo şi Marko Bela, arată numărătoarea paralelă a Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici