Ponta: PNL a propus în 2013 republică parlamentară, acum vrea prezidenţială

Liderul PSD, Victor Ponta, a făcut, luni, din nou apel la parlamentarii PNL să nu blocheze procesul de revizuire a Constituţiei, spunând că proiectul are avizul Curţii Constituţionale.

180 afișări
Imaginea articolului Ponta: PNL a propus în 2013 republică parlamentară, acum vrea prezidenţială

Ponta: PNL a propus în 2013 republică parlamentară, acum vrea prezidenţială (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"Din păcate, în ciuda apelului pe care l-am făcut şi în cadrul discuţiilor de la Cotroceni cu preşedintele României, PNL a decis să blocheze revizuirea Constituţiei, după ce, în 2013, reprezentanţii PNL au propus o republică parlamentară, şi, sigur, am discutat. Acum au propus o republică prezidenţială şi, dacă nu vor mai avea preşedinte, o să propună iar o republică parlamentară şi după aia iarăşi una prezidenţială, adică o chestie de mare neseriozitate, de lipsă de profesionalism şi de bătaie de joc la adresa oamenilor", a spus Ponta, după şedinţa BPN al PSD.

El a făcut un apel liderilor PNL să nu închidă practic, în mod negativ, procesul de revizuire a Constituţiei şi a arătat că modificarea Constituţiei se poate face în 2015, an neelectoral.

Ponta a mai arătat că proiectul de revizuire a Constituţiei a fost întocmit sub conducerea fostului preşedintele PNL Crin Antonescu şi are avizul şi observaţiile Curţii Constituţionale, precum şi observaţii ale Comisiei de la Veneţia.

"Acel proiect îl putem trece la vot, nu va limita puterile preşedintelui, nu va da mai multe puteri guvernului, e pur şi simplu o revizuire în puncte importante, care ţin de echilibrul puterilor, de eliminare a blocajelor, de asigurarea drepturilor fundamentale, idei pe care le-am susţinut cu toţii. Revizuirea Constituţiei e un proiect major, e nevoie, au trecut 12 ani de la ultima revizuire a Constituţiei, între timp România a devenit membră a UE, lucrurile s-au schimbat în bine şi sunt probleme care pot fi rezolvate doar prin revizuirea Constituţiei", a arătat Ponta.

El a adăugat că şi probleme precum imunitatea pot fi rezolvate tot prin modificarea Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici