Ponta: Procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la începutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că pe ordinea de zi nu figurează şi subiectul privind numirea procurorilor, el arătând că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL şi adăugând: "Dacă e, îi punem la Antena3".

1158 afișări
Imaginea articolului Ponta: Procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"O să o dezamăgesc pe colega nostră de la Antena 3, dar nu vorbim la şedinţă despre procurori, că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum", a spus Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune.

Antonescu a precizat, într-o emisiune la Antena 3, că PNL nu a cedat Ministerul Justiţiei lui Victor Ponta pentru 45 de zile, dar "nu e exclus să-l cedeze de tot", însă premierul a dorit să asume interimatul "pentru soluţionarea problemei numirii procurorului general şi procurorului şef al DNA".

"În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun", a mai declarat preşedintele PNL.

El a precizat că această opinie i-a împărtăşit-o şi premierului Victor Ponta.

"Nu sunt de acord, mă opun, consider că e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic, dar şi politic o eventuală numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai susţinut că nu doreşte ca în acest fel să influenţeze numirea procurorilor şefi şi nici nu a făcut vreo propunere de numire a cuiva.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA.

El a declarat, vineri seară, la Antena 3, că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. El nu a respins însă nicio clipă posibilitatea ca Laura Kovesi să fie numită la DNA, negând o astfel de idee, ci a prezentat justificări în mai multe rânduri, explicând că regimul Băsescu nu stă într-un singur om şi că dacă în conducerea Parchetului majoritatea celor numiţi sunt profesionişti va fi deja o schimbare fundamentală faţă de ultimii ani.

"Un cuvânt important în aceste numiri, o opinie importantă pentru mine este - şi o recunosc, nu are rost să mă ascund - acceptabilitatea la nivelul partenerilor noştri europeni. Nu mai vreau să mai aud că USL vrea să pună procurori care să protejeze pe cine.Vreau să închidem această problemă care stă pe masă (...) Sunt domenii în care Bruxelles-ul este un reper, asta e realitatea", a afirmat premierul.

Întrebat dacă consideră că Kovesi va da "verde" unor dosare care implică nume grele din PDL, Ponta a răspuns că este convins de acest lucru.

"În fiecare zi trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a spus Ponta, adăugând că trebuie să avanseze propuneri care să fie acceptate de cei care semnează, dar şi de partenerii europeni ai României.

"Mi se pare un lucru neserios să fac propuneri pe care ştiu că (Băsescu-n.r.) le respinge (...) Din acest motiv mi-am asumat interimatul la Ministerul Justiţiei, cred că trebuie să îmi asum (...) Mai ia şi Băsescu un an, pe urmă nu mai ia nimic", a spus Ponta.

Întrebat dacă nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi să fie şeful DNA, Ponta a răspuns: "Nu exclud niciun nume în afară de domnul Morar".

Întrebat şi dacă eventuala numire a lui Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA este un motiv suficient pentru a-şi prezenta demisia, premierul a răspuns: "Nu".

"Îmi voi da demisia atunci când o majoritate importantă a cetăţenilor României, după care şi o majoritate a parlamentarilor, vor considera că există o soluţie mai bună", a spus Ponta.

El a adăugat că se uită faptul că "numim şi procuror general, şi procuror şef la DIICOT, şi adjuncţi", fără să răspundă concret dacă există "o contrabalansare" în această ecuaţie.

Întrebat de ce nu a spus, în campania electorală, oamenilor care l-au votat că nu poate face anumite lucruri fără acordul lui Băsescu şi că poate, în aceste condiţii, votul era acordat altcuiva, premierul a răspuns: "Da, lui Dan Diaconescu".

Ponta a mai afirmat că exclude ideea că USL trebuie să numească procurori în zona justiţiei.

Fostul procuror general al României Codruţa Kovesi a fost detaşată, în octombrie anul trecut, la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioadă de trei ani, pentru a ocupa o funcţie de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

Detaşarea a fost prezentată atunci de premierul Ponta drept o "încercare de diplomaţie".

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că în situaţia în care premierul va face propuneri pentru şefia Parchetului şi a DNA, ar putea să aibă o opinie, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri, însă personal nu ar susţine nominalizarea Codruţei Kovesi.

Premierul Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, intenţionează să se întâlnească la începutul săptămânii cu preşedintele Traian Băsescu, iar marţi să discute şi cu secţia de procurori a CSM despre noii procurori pentru şefia Parchetului şi a DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici