Ponta: PSD şi ACD vor avea un proiect pentru alegerea primarilor, dar PDL decide

Preşedintele PSD,Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că PSD şi ACD vor iniţia, în urma consultărilor, proiecte comune de modificarea legilor electorale, dar că votul decisiv aparţine majorităţii pro-guvernamentale din Parlament.

40 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD şi ACD vor avea un proiect pentru alegerea primarilor, dar PDL decide

Ponta: PSD şi ACD vor avea un proiect pentru alegerea primarilor, dar PDL decide (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ponta a precizat că în discuţiile cu PNL şi PC nu s-a stabilit încă un punct de vedere comun în ceea ce priveşte eventualele modificări la legile electorale.

El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că nici măcar la nivelul conducerii PSD nu s-a luat o decizie cu privire la modificarea legislaţiei electorale susţinute de social-democraţi.

"Vom vorbi cu toţi colegii, să vedem care este soluţia cea mai bună şi mai ales să vedem ceea ce îşi doresc oamenii, cum doresc ei să voteze, dacă vor un tur sau două tururi. Preocuparea noastră principală este cum să facem ca la alegerile următoarea PDL şi Traian Băsescu şi cei ai lor să nu mai cumpere voturi, să nu mai fraudeze voturi. Dacă oprim fraudarea şi cumpărarea de voturi practicată de PDL, în orice fel de sistem, cu un tur, cu două, cu trei, majoritar, pe listă, unonimal, vom câştiga alegerile", a susţinut Ponta.

El a menţionat că în discuţiile cu PNL s-a ajuns doar la "un acord de principiu" în ceea ce priveşte legile electorale, şi anume că PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) vor construi un proiect comun privind alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale.

"În acelaşi timp însă, în structura actuală a Parlamentului, poziţia noastră este importantă, însă nu este decisivă. Decisiv este ceea ce îşi doreşte majoritatea", a precizat Ponta.

El a adăugat că şi în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei PSD şi PNL vor avea un proiect comun, însă nu dispun de majoritatea parlamentarilor.

"Depunem împreună cu ACD un proiect comun al opoziţiei pentru schimbarea Constituţiei. Există şi un proiect al lui Traian Băsescu şi al PDL şi acolo, ca şi la legile electorale, balanţa va fi înclinată de UDMR", a precizat Ponta.

Liderul PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că 63 de deputaţi PDL şi PSD şi un liberal au depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care propun ca primarii să fie aleşi într-un tur de scrutin, ceea ce reprezintă "o golănie politică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici