Ponta se arată nemulţumit că România nu a mai organizat de 12 ani o reuniune comună cu Georgia

Premierul Victor Ponta, aflat în Georgia, s-a arătat nemulţumit de faptul că, de 12 ani, nu a mai fost organizată vreo reuniune a unei comisii mixte româno-georgiene, pentru discutarea proiectelor comune, în condiţiile în care cele două ţări sunt despărţite doar de Marea Neagră.

237 afișări
Imaginea articolului Ponta se arată nemulţumit că România nu a mai organizat de 12 ani o reuniune comună cu Georgia

Ponta se arată nemulţumit că România nu a mai organizat de 12 ani o reuniune comună cu Georgia (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

El a apreciat că trebuie reluate proiectele mai vechi din zona energie şi a menţionat în acest sens proiectul AGRI de transport al gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Georgia-România şi o legătură directă între porturile Constanţa şi Batumi.

"Este inacceptabil de mult timp de atunci, 12 ani. Doar Marea Neagră este între noi, nu suntem atât de departe. Avem un nivel al schimburilor comerciale ce, evident, poate fi crescut, pentru că Georgia este principalul partener comercial al României în această zonă. Avem un potenţial extraordinar, în primul rând în zona de transport, şi o legătură directă între porturile din Georgia, Batumi, în special dar nu doar, şi Constanţa, ar fi în avantajul ambelor ţări. Şi România poate să fie, prin portul Constanţa, acea poartă de intrare, aşa cum Georgia este o ţară esenţială pentru întreaga regiune pentru toate reţelele de transport", a spus Ponta.

El a amintit că trebuie reluate proiectele mai vechi din zona energie, precum proiectul AGRI, care implică şi Azerbaidjanul.

"Sunt proiecte care, chiar dacă nu se pot face într-un termen foarte scurt, devin cu atât mai importante cu cât, iată, regiunea se confruntă cu crize care pun sub semnul întrebării siguranţa energetică a ţărilor respective. Mă bazez foarte mult pe o colaborare între cele două ţări, între cele două guverne, de a facilita mersul rapid al acestor proiecte extrem de importante", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta se află, vineri, în vizită oficială în Georgia.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici