Video Popa, vicepreşedintele grupului de prietenie cu Franţa: Preşedinţia ar fi trebuit să aibă o reacţie

Vicepreşedintele grupului senatorial de prietenie România-Franţa, Florian Popa (PSD), a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că linşarea minorului român de etnie romă în Franţa ar fi trebuit să determine o reacţie inclusiv din partea Administraţiei Prezidenţiale.

96 afișări

”Incidentul este regretabil mai ales pentru Franţa, în special ca ţară europeană cu civilizaţie incontestabilă, reprezintă un mare semn de întrebare. Nu ştiu exact care au fost condiţiile în care s-a produs incidentul, dar oricare ar fi fost aceste condiţii este regretabil, atât timp cât în Franţa sunt autorităţi care puteau să răspundă unei eventuale agresiuni din partea tânărului. Faptul că 12 tineri francezi au agresat un om, lăsându-l inconştient într-un coş de supermarket este de la început condamnabil”, a spus senatorul PSD.

El a precizat că a văzut reacţiile atât din partea preşedintelui Franţei, cât şi a primului ministru, precum şi pe cele din partea autorităţilor din România, însă ar fi fost necesară o poziţie inclusiv din partea Administraţiei Prezidenţiale.

”Consider că în orice condiţii s-ar fi creat incidentul exista posibilitatea în Franţa de a apela la autorităţile competente în a fi pedepsită o eventuală agresiune a românului faţă de partenerii francezi. Mi se pare de neadmis pentru Franţa, pentru civilizaţia ei, un asemenea comportament şi cred că în condiţiile date, neştiind exact care sunt împrejurările în care s-a produs agresiunea, reacţia noastră este încă insuficientă. Cred că instituţia prezidenţială se putea angaja în a apăra un cetăţean român, de orice etnie ar fi fost el, agresat în capitala unei ţări civilizate ca Franţa”, a mai afirmat Florian Popa.

Senatorul PSD a precizat că grupul de prietenie poate transmite o scrisoare parlamentarilor francezi, ca reacţie faţă de ”această inclaificabilă întâmplare din Paris”.

Un minor rom român se afla între viaţă şi moarte luni seara, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei, relatează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. "Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa", a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.

"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această linşare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit Le Nouvel Observateur.

Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. "Prognosticul său vital este angajat. Este în comă", a precizat o sursă judiciară. Tânărul, în vârstă de 16 ani, trăia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită, la marginea drumului naţional numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea unui adolescent rom în regiunea pariziană, relatează AFP.

Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat Palatul Elysée.

Premierul francez Manuel Valls a condamnat, marţi, "cu mare fermitate" agresarea tânărului Darius, minorul rom în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost linşat la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronică.

Premierul francez a fost contactat de publicaţie, precizează Le Monde. Valls a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei", adaugă publicaţia.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că este "deranjant" că Ambasada de la Paris a aflat din presă de cazul minorului linşat şi nu de la autorităţile franceze, subliniind că politicienii vest-europeni trebuie să stopeze reacţiile rasiste.

Şeful diplomaţiei a precizat că linşajul din Franţa asupra minorului român de 16 ani reprezintă "un lucru abominabil" şi că, dacă acesta a comis anumite încălcări ale legii, "există instituţii şi există o lege şi în Franţa care trebuie aplicată".

Corlăţean a declarat că ce se întâmplă în state de drept, cu democraţii remarcabile, precum Franţa, Olanda sau Marea Britanie, reprezintă "unul dintre cele mai serioase semnale de alarmă că dincolo de politica asta ieftină care aduce voturi, chiar şi în cazul partidelor serioase, pentru că au fost şi sunt partide serioase în Vestul Europei şi politicieni care au folosit această retorică populistă, xenofobă, rasistă, e momentul în care să se tragă o linie". "Dacă mergem mai departe, nu este cazul doar riscului pentru români (...) vorbim iată de un proiect care revine, o Europă cu mai multe viteze, o dorinţă de a servi a la carte în Vestul încă mai prosper al Europei ceea ce ne convine să luăm, ceea ce nu ne convine - respingem. Libertatea de mişcare nu ne mai convine şi atunci o respingem", a afirmat Corlăţean, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat că este "deranjant" faptul că Ambasada României la Paris a aflat de caz "din presă şi nu de la autorităţile franceze".

În urma relatărilor din presă şi în baza instrucţiunilor transmise de la Bucureşti, ambasadorul Mazuru "a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de Interne şi la MAE francez cu mesaje extrem de clare, cu aşteptările foarte clare ale Guvernului român ca cei responsabili să fie identificaţi şi să răspundă foarte clar în faţa legii", a spus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici