PPMT propune o coaliţie a partidelor maghiare pentru PE, cu listă comună şi cu Tokes pe primul loc

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) propune UDMR şi PCM formarea unei coaliţii pentru participarea cu o listă comună la alegerile europarlamentare, care să îl aibă pe primul loc pe actualul europarlamentar Laszlo Tokes.

112 afișări
Imaginea articolului PPMT propune o coaliţie a partidelor maghiare pentru PE, cu listă comună şi cu Tokes pe primul loc

Europarlamentarul Laszlo Tokes (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Laszlo Tokes trebuie să îşi continue activitatea în Parlamentul European şi că este folositor atât comunităţii maghiare, cât şi României.

"Un scenariu optim dorit de noi, pornind de la ideea că în PE, dacă nu prezentăm poziţii comune privind scopurile comune strategice, atunci nu vom fi înţeleşi, este că se impune o colaborare maghiară-maghiară şi, de aceea, propunem UDMR şi PCM formarea unei coaliţii a partidelor politice maghiare din România. Propunem ca actualul eurodeputat Tokes Laszlo să fie capul de listă al coaliţiei maghiare şi vom încerca convingem celelalte partide maghiare să accepte coaliţia şi o listă comună condusă de Tokes. Noi îl sprijinim pe Tokes, care este un simbol al maghiarilor, şi credem că trebuie să îşi continue activitatea în PE, fiind un om folositor pentru interesele comunităţii maghiare, pentru naţiunea maghiară şi chiar pentru România", a spus Toro.

Întrebat cum comentează informaţiile privind posibilitatea ca Tokes să candideze la PE pe listele Fidesz, partid aflat la guvernare în Ungaria, liderul PPMT a afirmat că nu există nicio poziţie oficială legată de acest subiect.

"Sunt în contact cu liderii Fidesz, acest subiect este unul de dezbatere în rândul liderilor acestui partid, ca o posibilitate, dar nu există o poziţie oficială nici din partea Fidesz, nici a lui Tokes", a menţionat Toro T. Tibor.

El a spus că o coaliţie a celor trei partide maghiare pentru alegerile europarlamentare înseamnă atingerea pragului de cinci la sută, la fel ca pentru un partid.

"Am putea profita de acest lucru, e o propunere firească. Dacă nu se va forma această coaliţie, Tokes ar putea candida ca indepedent sau va fi locomotiva PPMT, dacă ne decidem să depunem o listă separată, soluţii ar fi. Noi vom lua o decizie finală privind participarea la alegerile europarlamentare la sfârşitul lunii februarie, când se convoacă Consiliul Naţional al PPMT", a conchis Toro T. Tibor.

În decembrie, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirma că Tokes putea să rămână un erou al Revoluţiei, dar "a coborât de acolo", iar în ultimii ani "n-a avut o declaraţie prin care să nu atace UDMR", astfel că acesta nu va figura pe listele Uniunii la alegerile europarlamentare din 2014.

De asemenea, CRU al UDMR a adoptat, în 23 noiembrie, la Târgu Mureş, regulamentul privind desemnarea candidaţilor la alegerile pentru Parlamentul European, secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, declarând că lista va fi finalizată până în martie 2014 şi că exclude posibilitatea ca Laszlo Tokes să fie pe listă.

Laszlo Tokes a fost ales prima dată europarlamentar în 2007, când a candidat independent, el câştigând un nou mandat la alegerile europarlamentare din 2009, când a candidat pe lista UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici