- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.12.2024, 13:15)
- Gabriel Pecheanu
Predoiu: Alegerile trebuie protejate, aşa cum au procedat recent instituţiile statului, inclusiv CCR
Instituţiile au obligaţia de a interveni şi de a-şi asuma decizii pentru a apăra Constituţia şi drepturile cetăţenilor, aşa cum au procedat recent instituţiile statului, inclusiv CCR, afirmă ministrul de Interne, Cătălin Predoiu într-un mesaj de Ziua Constituţiei.
Urmărește
598 afișări
Predoiu: Alegerile trebuie protejate, aşa cum au procedat recent instituţiile statului, inclusiv CCR
„În acest an, împrejurări recente şi în plină desfăşurare, la care nu credeam că vom mai asista vreodată, au adus în prim-plan situaţii în care ţara noastră a fost atacată asimetric, iar integritatea unui drept esenţial – dreptul la vot – a fost influenţată prin mijloace tehnologice de ultimă generaţie, distorsionând un proces fundamental pentru exprimarea corectă şi autentică a voinţei poporului. Mai ales în astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituţia noastră, pe valorile noastre şi pe modul nostru de viaţă, câştigate de înaintaşi cu jertfă şi sacrificii”, afirmă Cătălin Predoiu.
Constituţia, adaugă el, trebuie apărată, drumul european al României trebuie apărat, apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi NATO trebuie apărată, valorile democratice ale societăţii noastre trebuie apărate, iar integritatea proceselor democratice trebuie protejată atunci când este atacată, fie din interior, fie din exterior, aşa cum s-a întâmplat recent.
„În astfel de situaţii, când Constituţia este atacată, instituţiile statului au nu doar dreptul, ci şi obligaţia morală şi legală de a interveni şi de a-şi asuma decizii, în limitele puterilor şi competenţelor constituţionale, pentru a apăra şi prezerva Constituţia şi drepturile cetăţenilor, aşa cum au procedat recent instituţiile statului, inclusiv Curtea Constituţională. Constituţia europeană a României este un bun naţional. Există vremuri în care nu este suficient să ne declarăm ataşamentul faţă de valorile şi bunurile naţionale cu ocazia unor momente festive sau aniversare, ci trebuie să ne asumăm fără ezitare apărarea lor prin fapte şi prin intermediul instituţiilor. Statul democratic şi societatea democratică acţionează prin instituţii. Acestea trebuie să se dovedească puternice şi hotărâte prin cei care le formează şi le reprezintă, fie aleşi, fie numiţi în temeiul legilor, în situaţii în care bunurile şi valorile naţionale, instituţiile şi, în ultimă instanţă, ţara şi poporul sunt atacate sau subminate”, spune ministrul de Interne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
El precizează că a observat, în aceste zile, „vehicularea unor teze periculoase, inclusiv teze neofasciste, prin care a fost pusă în cauză arhitectura democratică ce stă la baza vieţii societăţii noastre”.
„Nevoia de reformă permanentă a instituţiilor politice, inclusiv a partidelor politice, precum şi nevoia ca acestea să fie mai puternic ancorate şi conectate la nevoile cetăţenilor sau de a promova mai ferm meritocraţia în cadrul lor, nu poate fi folosită drept argument pentru vehicularea şi propagarea tezelor de sorginte fascistă, precum desfiinţarea partidelor şi a sistemului politic. Anihilarea sistemului politic, în numele unui populism anacronic, reprezintă capcana clasică întinsă poporului de către orice dictator în devenire, de către orice „lup îmbrăcat în blană de oaie”. Sistemul politic democratic trebuie îmbunătăţit permanent, iar aceasta este, în primul rând, responsabilitatea şi obligaţia oamenilor politici. Totuşi, anihilarea sistemului politic democratic, în numele unui mesianism politic ipocrit şi iluzoriu, nu este doar o eroare, ci o veritabilă trădare a poporului, a Constituţiei şi a ţării din partea celor care promovează astfel de idei. Prin normele sale, explicite şi implicite, Constituţia ne cere şi ne obligă să respingem orice formă de extremism, xenofobie, violenţă, precum şi orice tentativă de a extrage România din lumea europeană şi euroatlantică”, încheie Predoiu.
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale. A fost o decizie fără precedent din partea Curţii Constituţionale, conform Aleph News.
Biroul Electoral Central a emis, vineri seara, decizia de oprire a alegerilor prezidenţiale, după ce judecătorii CCR au anulat primul tur al acestor alegeri.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, încetează de îndată operaţiunile de votare şi cele de pregătire a votării la secţiile de votare din străinătate.
„Totodată, încetează de îndată operaţiunile de pregătire a votării la secţiile de votare din ţară şi se sistează de îndată activitatea de operare în aplicaţiile informati ce utilizate pentru desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele Românlei din anul 2024. Toate materialele electorale deţinute de birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate se sigilează şi se predau misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Toate buletinele de vot întrebuinţate sau neîntrebuinţate se anulează prin grija birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate. De asemenea, conform deciziei BEC, se sistează de îndată operaţiunile de predate a materiale lor electorale către birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară. Toate materialele electorale deja predate birourilor electorale ale secţi ilor de votare din ţară se sigilează şi se predau birourilor electorale iei arhic superioare”, potrivit comunicatului de presă.
Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, arată decizia oficială a CCR.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:59
-
ieri, 22:18
Mii de oameni la mitingul lui Trump în Washingtown înainte de inaugurare