Predoiu face un apel la responsabilitate şi echilibru în alegerile din 30 noiembrie

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut, miercuri, un apel la echilibru şi responsabilitate din partea partidelor, a candidaţilor şi a presei la alegerile din 30 noiembrie, iar instituţiilor statului le-a cerut să vegheze la respectarea procedurilor legale în procesul electoral şi postelectoral.

13 afișări
Imaginea articolului Predoiu face un apel la responsabilitate şi echilibru în alegerile din 30 noiembrie

Predoiu face un apel la responsabilitate şi echilibru în alegerile din 30 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat, într-o declaraţie de presă, că noul Parlament va fi chemat să ia decizii rapide şi tranşante în ceea ce priveşte cadrul normativ al reformei justiţiei, cum ar fi chestiunea imunităţii parlamentare, adoptarea noilor coduri şi continuarea luptei anticorupţie.

"Noul Parlament va fi chemat să ia hotărâri importante în ce priveşte cadrul normativ aplicabil în economie într-o perioadă care se anunţă a fi turbulentă în plan internaţional", a atras atenţia ministrul Predoiu.

În opinia demnitarului, legitimitatea, credibilitatea şi competenţa profesională a membrilor Parlamentului sunt argumente solide care pot face ca aceste măsuri "să fie acceptate de societate într-u climat de pace socială".

Aceste argumente, potrivit lui Predoiu, depind în mod direct de modalitatea în care se obţin voturile, de respectarea exerciţiului dreptului de vot, precum şi a procedurilor pe baza cărora se desfăşoară procesul electoral.

"Iată de ce, în calitate de ministru al Justiţiei, fac un apel public către toate partidele, candidaţii în alegeri, organizaţiile neguvernamentale şi mass-media pentru responsabilitate, echilibru şi respectarea regulii de drept în alegeri", a spus Predoiu.

De asemenea el a făcut un apel către toate instituţiile statului, inclusiv cele din domeniul securităţii naţionale, să vegheze potrivit competenţelor la respectarea întocmai a procedurilor legale şi să coopereze în asigurarea unui climat de normalitate şi legalitate în desfăşurarea procesului electoral şi postelectoral.

Ministrul a subliniat că alegerile parlamentare din 30 noiembrie reprezintă un moment extrem de important pentru democraţia României.

"Alegerile din 30 noiembrie sunt primele desfăşurate după ce România a dobândit calitatea de stat membru a Uniunii Europene, ceea ce le adaugă o semnificaţie şi în planul democraţiei euroopene. Alegerile din 30 noiembrie se desfăşoară pe baza votului uninominal, ceea ce implică responsabilitatea fiecărui candidat pentru buna lor desfăşurare, pe lângă cea a partidelor şi a instituţiilor statului cu atribuţii în acest proces", a arătat ministrul.

Problemele care vor sta pe agenda viitorului Parlament între care se află reformele din justiţie, educaţie şi sănătate fac ca miza acestor alegeri să fie continuarea reformelor importante din societate.

În opinia lui Predoiu, din această triplă perspectivă este foarte important pentru legitimitatea, credibilitatea şi autoritatea morală a viitorului Parlament ca aceste alegeri să se desfăşoare în limita şi cu respectarea regulilor de drept.

Ministrul Justiţiei a afirmat că este necesar ca la aceste alegeri parlamentare să nu asistăm la incidente de genul celor care au avut loc în unele localităţi cu ocazia alegerilor locale în care au apărut suspiciuni de tranzacţionare a votului contra unor sume de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici