Predoiu: Jurisprudenţa CCR nu a schimbat substanţa şi concepţia codurilor

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a declarat miercuri că jurisprudenţa Curţii Constituţionale nu a schimbat substanţa şi concepţia blocului legislativ al codurilor, deciziile judecătorilor vizând doar 1% dintre prevederile acestora.

291 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Jurisprudenţa CCR nu a schimbat substanţa şi concepţia codurilor

Predoiu: Jurisprudenţa CCR nu a schimbat substanţa şi concepţia codurilor (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Noile coduri au însumat aproximativ 5000 de articole. Dacă ţinem cont că fiecare articol cuprinde mai multe aliniate, vorbim de aproximativ 15.000 de texte juridice integrate. Din ele, colegii dlui Zegrean au găsit cu cale că ar fi neconstituţionale 34, care cuprind câteva probleme de drept regasite în cele 34 de articole. Asupra respectivelor probleme de drept au fost păreri împarţite inclusiv la nivelul CCR, devreme ce deciziile au fost luate în general cu voturi împarţite, inclusiv cu opinii separate, cum a fost luată ultima decizie privind interceptările",a scris liberalul Cătălin Predoiu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei şi- continuat raţionamentul precizând că majoritatea problemelor ridicate de Curtea Constituţională a României au vizat chestiuni de natură tehnică. "Din cele 7 probleme de drept, aproximativ 4 ridică problemă de tehnică, restul sunt chestiuni discutabile, în funcţie de concepţia şi filosofia juridică abordată. În concluzie, jurisprudenţa CCR nu a schimbat substanţa şi concepţia blocului legislativ al codurilor. Iar dacă privim în termeni statistici, îndreptările făcute de CCR la blocul legislativ al codurilor sunt sub 1%, cum spuneam, mult sub 1%. M-aş bucura să întâlnim aceeaşi statistică peste tot în sfera dreptului şi a justiţiei", a mai comentat Predoiu.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi seara la TVR, că din cele aproximativ 5000 de articole ale Codului penal şi Codului de pocedură penală, CCR a declarat neconstituţionale 48, poate chiar 50, ceea ce nu este foarte mult. Zegrean a mai spus că aceste coduri nu au fost în dezbatere parlamentară. "De când am venit în Parlament în 2005 până în 2007 abia am ajuns la articolul 5. Calculaţi dumneavoastră câţi ani ar fi trebuit să se dezbată cele 3000 de articole din codul penal si de procedură penală. Este foarte greu să se dezbată în Parlament", a mai spus el, întrebat cine este responsabil pentru că mai multe articole din legea penală 'pică" testul de constituţionalitate. "Nu aş duce vina la Parlament. Vinovat este autorul (Guvernul-n.r.)", a conchis preşedintele CCR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici