Premierul Nicolae Ciucă, cu prilejul Zilei NATO: „Pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare NATO”

Pe termen lung, se pregăteşte cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei, spune premierul Nicolae-Ionel Ciucă în mesajul prilejuit de Ziua NATO în România.

385 afișări
Imaginea articolului Premierul Nicolae Ciucă, cu prilejul Zilei NATO: „Pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare NATO”

„Politic şi juridic, am devenit membri NATO acum 18 ani, însă Armata României a acţionat ca forţă militară aliată cu ani înainte, netezind drumul aderării noastre, fapt pentru care le suntem veşnic recunoscători soldaţilor noştri şi sacrificiilor pe care aceştia le-au făcut pe câmpul de luptă.

Astăzi, când aliaţii noştri ne sunt alături, la rândul lor, garantând securitatea României, ştim că “Apărarea începe de acasă”.

Suntem decişi, mai ales în contextul actual de război la graniţele României şi ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic şi să dezvoltăm capabilităţile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, aşa cum a anunţat Preşedintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB”. arată mesajul prim-ministrului.

Ciucă spune că agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esenţial al Alianţei, care a acţionat rapid şi accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic şi a României.

„Suntem prima ţară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forţa sa de Reacţie Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din ţările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizaţi pe teritoriul ţării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliţie aeriană pe cerul României împreună cu Forţele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înfiinţarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franţa.

Toate acestea sunt măsuri imediate şi pe termen scurt. Pe termen lung, pregătim cea mai amplă transformare a conceptului de apărare a NATO, precum si a Armatei Romane odata cu cea a aliantei. Pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor noştri vom depune toate eforturile pentru ca prezenţa militară aliată şi americană să fie sporită si consolidată”, spune premierul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciucă,
nato,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici