Preşedintele Consiliului European către Parlament: Ratificarea rapidă de către România a Tratatului fiscal este crucială

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, că o ratificare rapidă a Tratatului de guvernanţă fiscală de către România este "crucială".

320 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului European către Parlament: Ratificarea rapidă de către România a Tratatului fiscal este crucială

Preşedintele Consiliului European către Parlament: Ratificarea rapidă de către România a Tratatului fiscal este crucială (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"România a semnat un tratat pentru o mai mare disciplină bugetară. Participarea României în acest sens este foarte apreciată ca semn al încrederii şi ca un vot de încredere pentru viitor. O ratificare rapidă este crucială acum şi contez şi pe acest Parlament în acest sens, va contribui la prevenirea unor crize de datorii viitoare şi demonstrează determinarea noastră politică de a face faţă şi a depăşi criza curentă", a spus oficialul european.

El a menţionat că, de la erupţia sa acum doi ani, această criză a determinat o activitate foarte intensă în Uniunea Europeană.

"Prioritatea noastră a fost dublă: de a depăşi criza prin măsuri de urgenţă prin punerea la dispoziţie a unor fonduri de salvare, dar şi, pas cu pas, de punere la punct a unei guvernări economice pentru evitatea unor probleme viitoare", a spus el.

Preşedintele Consiliului European a menţionat că ţările membre UE au decis cu responsabilitate şi cu un simţ al solidarităţii să ia măsuri, iar România şi-a jucat rolul său, rămânând unită cu ceilalţi membri ai Uniunii, făcând faţă responsabilităţilor sale şi pe plan intern, astfel încât, în linie cu tratatele europene, Euro va deveni şi moneda României.

El a spus, pe de altă parte, că, în cursul dimineţii de miercuri, preşedintele Traian Băsescu i-a prezentat măsurile pe care le-a luat România pentru a face faţă crizei, decizii dificile pentru a restaura încrederea în piaţă, bugetul şi reformele structurale.

"Aceste decizii produc deja rezultate. După o recesiune profundă, economia se întoarce şi se aşteaptă o creştere economică şi pentru anul viitor. Aş dori să încurajez eforturile viitoare ale României pentru a depăşi această criză şi sper ca Parlamentul să sprijinine acest efort. România a făcut faţă cu flexibilitate şi, totuşi, şi cu frustrare şi furie tuturor acestor fenomene, de aceea este important să lucrăm cu onestitate şi cu un spirit al corectitudinii", a subliniat Herman van Rompuy.

El a mai afirmat că bugetele naţionale şi europene pun ca prioritate cheltuielile care duc la creştere economică mai mare, investiţiile în conectivitate şi energie, în telecomunicaţii şi transporturi, iar România este angajată activ pentru a pune aceste priorităţi pe agenda sa.

"Este una dintre cheile viitoarelor negocieri în ceea ce priveşte bugetul central european", a spus Van Rompuy, adăugând că utilizarea fondurilor europene este un factor cheie.

"Rezolvarea slăbiciunilor, mai ales în ceea ce priveşte eficacitatea Guvernului şi reforma vechilor întreprinderi publice, continuarea luptei împotriva corupţiei nu este numai o problemă economică, ci ceva ce trebuie făcut pentru a spori competitivitatea şi pentru a atrage investitori, pentru societate în ansamblul său, pentru o sporire a sentimentului de justiţie şi de corectitudine", a arătat acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că adoptarea Pactului Fiscal de către Camera Deputaţilor ar putea avea loc peste două săptămâni.

"L-am informat pe domnul preşedinte despre perspectiva adoptării pactului fiscal care se află în Parlament şi probabil în două saptămani va trece de Camera Deputaţilor", a spus Băsescu în declaraţia de presă de la finalul întrevederii cu Van Rompuy.

De asemenea, el a precizat că l-a informat pe oficialul european şi despre menţinerea de către România a obiectivului de aderare la zona Euro în anul 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici