PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / ”Biblioteca Bunelor Practici” de la USR-PLUS şi ”Bazele muncii de securitate” de la SRI

3756 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / ”Biblioteca Bunelor Practici” de la USR-PLUS şi ”Bazele muncii de securitate” de la SRI

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / ”Biblioteca Bunelor Practici” de la USR-PLUS şi ”Bazele muncii de securitate” de la SRI

Bazele muncii de securitate” este numele unui manual, după care se învăţa la Şcoala de ofiţeri de Securitate de la Băneasa. E şi acum ”strict secret” la Serviciul Român de Informaţii şi explicaţia e simplă: ”bazele muncii de SRI” şi practica ei nu sînt mult diferite de ale Securităţii, mai puţin fazele cu anchetarea penală a opozanţilor. Noul scandal cu ”listele vaccinaţilor” lansat în spaţiul public se încadrează perfect la capitolul despre teoria şi practica ”dezinformării inamicului”. 
 
”Bunele practici” sînt, şi ele, ca bunele maniere: degeaba există, dacă nu sînt folosite. Degeaba ai trecut prin şcoală, dacă eşti tufă şi n-ai diplomă. Sau degeaba eşti doctor în ştiinţe, dacă spargi seminţe la colţ de stradă şi vorbeşti ca-n galeriile de fotbal.
 
Această ”Bibliotecă a Bunelor Practici”e numele unuia dintre ”proiectele europene” ale lui Dan Barna, pentru care  a încasat şi cheltuit bani. Cît şi cum, nu se ştie – întrucît ministrul Cristian Ghinea, cel din cabinetul Cioloş, cu ”absorbţie zero” la fonduri europene, a secretizat pe atunci acest dosar. După practica şi ”bazele muncii de securitate”. Toate demersurile jurnaliştilor de la ”Rise project” de a afla cîte ceva despre aceste proiecte s-au izbit de pavăza secretului: datele financiare ale contractelor cu fonduri europene ale lui Barna au fost secretizate, încă din timpul guvernului Cioloş. 
 
Aflăm acum că autoarea acestei operaţiuni, Oana Marie Arat, director general-adjunct în cadrul Ministerului Fondurilor Europene la acea vreme a fost numită, din februarie acest an, consilier de stat în aparatul viceprim-ministrului Dan Barna. Pentru cei mai puţini familiarizaţi, consilier de stat e o funcţie de demnitate publică, echivalentă cu secretar de stat. Ai maşină la scară şi apartament de serviciu, birou propriu în Palatul Victoria. E o recompensă frumoasă, pentru o ”perdea de fum” aruncată asupra fostelor afaceri ale şefului de la partid. 
 
De unde înţelegem că o ”bună practică”, de alfel comună cu ”bazele muncii de securitate” în materie de protecţie a ”surselor” e să-i protejezi pe cei ce-ţi acoperă, la rîndul lor, ”mînăriile” cu bani europeni. Ceea ce totuşi, n-a împiedicat ca afacerile lui Barna să ajungă la OLAF – agenţia europeană care ivestighează fraudele cu bani europeni. Probabil că sînt prea de tot.
 
O altă ”bună practică” din biblioteca USR-PLUS este ”tranparenţa”, care în ”bazele muncii de securitate” se numeşte manipulare. În numele transparenţei, s-au ”jertfit” mulţi. Legea 544 a informaţiilor cu caracter public a apărut cu mult înaintea USR-PLUS, ca rezultat al luptei duse de ”România curată”, iniţiată de Alina Mungiu-Pippidi, o coaliţe a societăţii civile, din care am făcut şi eu parte, care pe atunci mai era civilă şi nu politică sau militară. Şi această ”bună practică”, în lectura Alianţei USR-PLUS are acum alte înţelesuri.  
 
De ”listele vaccinaţilor” şi ale centrelor de vaccinare, ajunse un cîmp de bătălie de parcă ai spune că sînt listele de informatori ai Securităţii se ocupă un ”consiler onorific” al ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu, asupra căruia s-au lansat acuzaţii publice că ar fi fost ”hacker” în tinereţea lui tumultoasă. Vlad Voinea spune că e "o minciună mizerabilă. Nu am fost niciodată arestat, reţinut sau altfel implicat (în utilizare de carduri clonate –n.n.). Aşa răspunde sistemul la transparenţă". Aşa o fi: cînd zicem ”sistemul”, acoperim tot. 
 
Chestiunea listelor de vacinare a fost transformată cu abilitate de Vlad Voiculescu, ministrul USR-PLUS, într-un atac la adresa colegilor liberali din coaliţie – şi lucrurile nu se opresc aici. Se vor încheia probabil la Congresul Alianţei USR-PLUS, unde Voiculescu poate oferi marea surpriză. E, de departe, cel mai bine pregătit politician al momentului, din Alianţă: are informaţii care îi permit să atace puncte nevralgice, să transforme apărarea principiilor în motive de scandal politic şi, mai presus de toate, ştie să încaseze fără să clipească. El ne-a oferit cea mai bună lecţie de ”bună practică” a momentului, din biblioteca USR-PLUS: ”tunde oaia fără să simtă”, dictonul lui Brîncoveanu, adaptat la timpurile noastre, cînd oaia e premierul Florin Cîţu. 
 
Scandalul provocat de Ministerul Sănătăţii dovedeşte, prin escaladarea discuţiilor, care arată la unison că a fost ”ţintită” publicarea ”listelor de vaccinaţi” (pentru unii, ”ai statului paralel”, pentru alţii ”ai sistemului de securitate naţională”) că are o miză mult mai mare: e un atac al aripii ”coldiste” pensionate din SRI, la adresa celor rămaşi în siajul lui PNL-Helvig / Iohannis.  Şi circul va continua şi se va amplifica: sînt multe poliţe de plătit şi poziţii de recuperat.
 
Între timp, ”bazele muncii de securitate” din biblioteca de ”bune practici” a USR-PLUS provoacă şi victime colaterale: Bogdan Oprea, purtătorul de cuvînt al lui Vlad Voiculescu a transmis ieri că a încetat colaborarea cu acesta şi cu Ministerul Sănătăţii.  Revine la catedră. A mai avut de precizat un singur lucru: că va scrie un manual de combatere a fake-news-ului şi dezinformării, dînd de înţeles că, în numai două luni în funcţie în slujba lui Voiculescu, a adunat material didactic îndeajuns.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici