Prim-vicepreşedintele CE: Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite/ Timmermans: Cer autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra protocoalelor

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei. Frans Timmermans a mai declarat că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.

1289 afișări
Imaginea articolului Prim-vicepreşedintele CE: Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite/ Timmermans: Cer autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra protocoalelor

Frans Timmermans, în PE: Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite

"Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele autoritpăţilor române, refomele legilor justiţiei şi codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina justiţia. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtăşeşte. CE are o abordare clinică şi nepărtinitoare. În ceea ce priveşte legile justiţiei, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM şi statutul magistraţilor. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Ştiu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a atras atenţia că situaţia s-a deteriorat.

"CE a recomandat să ceară ajutorul Comisie de la Veneţia în acest sens. Urmărim ultimele evoluţii din Ro cu multă îngrijorare. Independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate corupţia sunt jaloane esenţiale, însă lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs şi ca România să facă paşi înainte. CE a fost şi va fi gata să susţină România în acest proces. Dacă sunt adoptate fără corecţii, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiţiei în combaterea corupţiei. Veţi vedea şi în noiembrie ce s-a scris în MCV, faţă de ianuarie 2018. Situaţia s-a deteriorat. Pre;edintele Juncker şi cu mine am făcut declaraţii în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autorităţile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce priveşte legile justiţiei şi combaterea corupţiei", a mai spus Timmermans.

Timmermans: Cer autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra protocoalelor

"Climatul s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între serviciile secrete şi instituţii din justiţie. Cer autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra acestor protocoale. Cerem mai multe clarificări în legătură cu procesul specific în care trebuie să fie modificate aceste legi" , a declarat Frans Timmermans.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimul an au fost desecretizate protocoale între SRI şi Parchetul General, sau structuri din subordine, care arată implicarea serviciului secret în înfătuirea justiţiei, constituirea echipelor mixte de ofiţeri şi procurori şi modul în care structurile se informau reciproc.

Timmermans, legat de România: CE va folosi toate mijloacele, fie că va fi MCV, fie că vor fi altele

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că vor fi folosite toate mijloaccele de către Comisia Europeană pentru a regla situaţia din România, fie că este vorba despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, fie că sunt alte metode.

"Dacă sunt adoptate fără corecţii, aceste legi din domeniul penal vor periclita autonomia justiţiei în combaterea corupţiei. Veţi vedea şi în noiembrie ce s-a scris în MCV, faţă de ianuarie 2018. Situaţia s-a deteriorat. Preşedintele Juncker şi cu mine am făcut declaraţii în care ne-am exprima îngrijorarea. Am spus că e o precondiţie esenţială ... În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autorităţile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce priveşte legile justiţiei şi combaterea corupţiei", a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene atrage atenţia că vor fi folosite toate mijloaccele de către Comisia Europeană.

"Comisia Europeană va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziţie, fie că va fi MCV, fie că vor fi altele. Eu cred sincer că încă mai avem o şansă să mai învârtim situaţia. Legile justiţiei încă nu au fost promulgate. Cu adevărat schimbarea e la autorităţile române şi cer acestora să facă paşi în acest sens", a mai spus Timmermans, în parlamentul European, la şedinţa la care sunt prezenţi Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader.

Timmermans: Dacă trebuie ca CE să ia măsuri, atunci o va face şi aceasta nu e o ameninţare

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a recomandat, miercuri, Guvernului României să păstreze deschis dialogul cu forurile europene, anunţând că, dacă este necesar, Comisia Europeană va lua măsuri, deoarece este "gardianul democraţiei".

"Dacă noi vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă de traseul european şi de poporul român. Într-adevăr recomandările Comisiei de la Veneţia sunt importante, dar vă rog să vă uitaţi şi la recomandările MCV de anul trecut şi cele care vor veni luna următoare pentru că eu cred că sunt foarte importante. Eu voi continua dialogul cu România. Voi fi foarte meticulos şi precis şi voi transmite Guvernului român aceste întrebări foarte detaliate, dar miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul UE şi e la fel de important, dacă nu chiar mai important pt poporul român", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în încheierea dezbaterilor din Parlamentul European.

"Dacă CE va trebui să fie brutal de sinceră, o va face. Dacă va trebui să ia măsuri, atunci o va face şi aceasta nu e o ameninţare, ci asta facem noi Comisia, ca gardieni ai democraţiei (...) Vreau realmente să avem succes aici şi cer din nou Guvernului să păstreze dialogul deschis şi să accepte recomandările", a mai spus Timmermans.

Dezbaterile din Parlamentul European privind situaţia statului de drept din România s-au încheiat, urmând ca un vot privind rezoluţia să fie dat în prima şedinţă plenară din luna noiembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici