Prima reacţie a lui Stoltenberg după ce Donald Trump a spus că ar încuraja Rusia să atace ţările NATO care nu plătesc suficient pentru apărare

Cel mai înalt oficial al NATO s-a alăturat Casei Albe pentru a denunţa comentariile lui Donald Trump, care, în calitate de preşedinte, a spus unui membru al Alianţei Nord-Atlantice că ar putea încuraja Rusia să invadeze ţările care nu îşi respectă angajamentele privind cheltuielile pentru apărare.

15424 afișări
Imaginea articolului Prima reacţie a lui Stoltenberg după ce Donald Trump a spus că ar încuraja Rusia să atace ţările NATO care nu plătesc suficient pentru apărare

"NATO rămâne pregătită şi capabilă să îi apere pe toţi aliaţii. Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi energic", a declarat duminică secretarul general Jens Stoltenberg, informează Bloomberg.

"Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit", a adăugat el.

Stoltenberg a declarat că se aşteaptă "ca, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale, SUA să rămână un aliat puternic şi angajat al NATO".

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe platforma X că "declaraţiile nesăbuite" despre securitatea şi solidaritatea NATO nu fac decât să servească interesele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Trump a declarat sâmbătă, la un miting în Carolina de Sud, că alianţa militară veche de zeci de ani era "distrusă" până când a apărut el şi i-a forţat pe membri să "plătească". Când un lider european, la o reuniune NATO, a întrebat dacă SUA îi va proteja dacă nu-şi vor achita cheltuielile, Trump a răspuns că va spune Rusiei să facă "ce vrea" cu cei care nu-şi îndeplinesc obligaţiile financiare.

Reacţia din partea administraţiei Biden a fost rapidă. "Încurajarea invaziilor celor mai apropiaţi aliaţi ai noştri de către regimuri criminale este îngrozitoare şi dementă - şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea globală şi economia noastră acasă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici