Prima REACŢIE a MAE pe fondul conflictului ruso-ucrainean din Marea Neagră, după capturarea a trei nave ucrainene

Reprezentanţii MAE au transmis, luni, că sunt profund îngrijoraţi de conflictul naval ruso-ucrainean. Reacţia vine după ce Serviciile secrete ruse au confirmat că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

5895 afișări
Imaginea articolului Prima REACŢIE a MAE pe fondul conflictului ruso-ucrainean din Marea Neagră, după capturarea a trei nave ucrainene

Prima REACŢIE a MAE pe fondul conflictului ruso-ucrainean din Marea Neagră, după capturarea a trei nave ucrainene

"Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile din Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci. Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni. România susţine pe deplin integritatea şi suveranitatea teritorială a Ucrainei şi dreptul de a-şi folosi apele internaţionale", au transmisreprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un mesaj postat luni pe Twitter.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat, duminică, reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean, relatează Reuters şi BBC.

Ucraina a acuzat Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieşi din largul Crimeei. Incidentul a provocat creşterea tensiunilor între Ucraina şi Rusia în ceea ce priveşte Marea Azov, în care ambele ţări au drept de navigare.

Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a "acţionat agresiv" împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de "acţiuni provocatoare", motivând că navele erau în apele teritoriale ruseşti.

Totodată, Serviciile Secrete ruse (FSB) au confirmat, luni dimineaţă, că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, duminică, după ce au folosit arme de foc pentru a le opri, a informat agenţia RIA, citată de Reuters.

Reprezentanţii FSB au declarat că demarat această acţiune deoarece navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele. Agenţia RIA a mai relatat că trei marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici