Primarii din Asociaţia „Moldova se dezvoltă”, despre buget: Va sărăci autorităţile locale

Primarii din Asociaţia „Moldova se dezvoltă” susţin că proiectul de buget, în forma sa actuală, va duce la sărăcirea autorităţilor locale, care nu vor putea susţine investiţii. Asociaţia face apel la parlamentari să depună amendamente prin care regiunea nord-est să primească finanţări.

686 afișări
Imaginea articolului Primarii din Asociaţia „Moldova se dezvoltă”, despre buget: Va sărăci autorităţile locale

Primarii din Asociaţia „Moldova se dezvoltă”, despre buget: Va sărăci autorităţile locale

Asociaţia „Moldova se dezvoltă”, formată din primarii oraşelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, Roman şi Vatra Dornei, cere Guvernului şi Parlamentului responsabilitate şi respect pentru regiunea nord-este României, incluzând alocări financiare necesare în Legea bugetului de stat pe 2019.

Cei 7 primari atrag atenţia că, în actuala sa formă, proiectul de buget este de natură să genereze subdezvoltare economică şi inechităţi sociale la nivel naţional şi să adâncească şi mai mult decalajele economice dintre regiunea nord-est şi celelalte regiuni ale ţării.

„În context, primarii îşi exprimă revolta faţă de faptul că proiectul Legii bugetului nu prevede nicio alocare financiară pentru cel mai important proiect al regiunii, Autostrada Unirii A8 Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, în condiţiile în care acest obiectiv a fost nu doar promis de liderii coaliţiei de guvernare, ci asumat printr-o lege votată în Parlament şi promulgată de preşedintele României. Primarii atrag atenţia că fără finanţare sunt şi alte proiecte majore de infrastructură cu importanţă regională şi naţională, precum Autostrada A 7 / drumul expres Nord – Sud, care să lege Moldova de Bucureşti, construirea şoselelor de centură ale oraşelor asociate, interconectarea cu reţelele de transport european, inclusiv spre Ucraina şi Moldova, sau modernizarea transportului feroviar, precum şi extinderea reţelelor de utilităţi în regiune”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Asociaţia „Moldova se dezvoltă”.

Dincolo de proiectele majore, cei 7 primari arată că, „în ciuda creşterii economice clamate de actualul Guvern şi de promisiunile făcute de Ministrul Finanţelor membrilor Asociaţiei Municipiilor din România, alocările financiare prevăzute în proiectul Legii bugetului sunt de natură să sărăcească în continuare bugetele autorităţilor locale, care se vor vedea inevitabil în situaţia de a nu mai putea susţine investiţii atât de necesare şi cerute de comunităţile locale”.

Primarii din Asociaţia „Moldova se dezvoltă” fac apel la ceilalţi primari, la preşedinţii de consilii judeţene şi la parlamentarii din regiune să pună presiune pe Guvern şi să amendeze proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 astfel încât regiunea nord-est să fie susţinută concret, prin alocări bugetare, nu doar la nivel declarativ, astfel încât să se poată dezvolta echilibrat şi durabil.

Asociaţia „Moldova se dezvoltă” este formată din primarii oraşelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, Roman şi Vatra Dornei şi a fost înfiinţată în decembrie 2018, la Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici