Primarul din Sfântu Gheorghe vrea recunoaşterea oficială în Constituţie a autonomiei "Ţinutul Secuiesc”, după modelul anunţat de Macron în Corsica

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, relatând anunţul făcut de Macron privind o sporire a autonomiei insulei Corsica a scris pe Facebook: „Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii”.

1667 afișări
Imaginea articolului Primarul din Sfântu Gheorghe vrea recunoaşterea oficială în Constituţie a autonomiei "Ţinutul Secuiesc”, după modelul anunţat de Macron în Corsica

Primarul din Sfântu Gheorghe vrea recunoaşterea oficială în Constituţie a autonomiei "Ţinutul Secuiesc”, după modelul anunţat de Macron în Corsica

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”. Şeful statului francez le-a cerut aleşilor corsicani să lucreze la un acord pentru a pune bazele „autonomiei”, în următoarele şase luni. Mai este nevoie de paşi complicaţi pentru ca acest anunţ, care sună ca o victorie pentru naţionalişti, să aibă un efect practic, a titrat ieri Le Monde.

Anunţul lui Macron făcut direct din Corsica a dus şi la reacţii în România. Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, a scris pe Facebook că secuii din „Ţinutul Secuiesc” doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială - prin Constituţie - a autonomiei regiunii în care trăiesc.

"Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, "recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural" şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.
Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale", a scris Antal Árpád, primarul din Sfântul Gheorghe, pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici