Primii români părăsesc infernul. A început evacuarea românilor din Fâşia Gaza. Filip: Eforturile diplomatice continuă

Primii 20-25 de români au fost evacuaţi, la ora transmiterii ştirii, din Fâşia Gaza, spune pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. El precizează că eforturile diplomatice vor continua şi pentru evacuarea celorlalţi români.

869 afișări
Imaginea articolului Primii români părăsesc infernul. A început evacuarea românilor din Fâşia Gaza. Filip: Eforturile diplomatice continuă

Primii români părăsesc infernul. A început evacuarea românilor din Fâşia Gaza. Filip: Eforturile diplomatice continuă

„Da, cu siguranţă au ieşit (români din Fâşia Gaza - n.r.). Este ora 15. Procedura este în derulare. În baza datelor neactualizate, pot să vă spun că au ieşit din Gaza circa 20-25 de cetăţeni care au şi cetăţenia română”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

El mai spune că „eforturile diplomatice continuă” pentru evacuarea românilor din Fâşia Gaza.

Un număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, a anunţat marţi dimineaţa Ministerul Afacerilor Externe.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE acordă sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică.

Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene speciale.

„Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza”, transmite MAE.

Peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării din Fâşia Gaza, iar şase români sunt ostatici în Fâşia Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici