PRIMUL INTERVIU AL PREMIERULUI PONTA: Sunt cel mai tânăr prim-ministru şi aş vrea să nu dezamăgesc poporul

Premierul Victor Ponta a declarat că este conştient că în spatele acestei funcţii pe care o ocupă sunt foarte multe speranţe şi aşteptări şi că nu îşi doreşte nimic mai mult decât ca în ultima zi de prim-ministru să fie mândru că nu a dezamăgit.

1738 afișări
Imaginea articolului PRIMUL INTERVIU AL PREMIERULUI PONTA: Sunt cel mai tânăr prim-ministru şi aş vrea să nu dezamăgesc poporul

Victor Ponta (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Declaraţiile premierului la Antena 3:

- Eu aş vrea să nu dezamăgesc poporul. Sunt cel mai tânăr prim-ministru, am primit foarte mult de la ţara aceasta şi sunt conştient că în spatele acestei funcţii pe care o ocup sunt foarte multe speranţe şi aşteptări. Nu îmi doresc nimic mai mult decât ca în ultima mea zi de prim-ministru să fiu mândru că nu am dezamăgit.

- Guvernul nu conduce Parlamentul, ci invers. Preşedintele Băsescu va fi înlocuit cel târziu în 2014

- Azi am reuşit să semnez demisia domnului Duţă şi am autorizat un control, pentru că dacă legea a fost încălcată va răspunde penal

- Despre scrisoarea de intenţie convenită cu FMI: Imediat cum există acest acord din partea board-ului, vă asigur că dăm publicităţii scrisoarea

- Despre Roşia Montană: În primul rând vrem garanţiile de mediu. În al doilea rând vrem să vedem care e participarea statului român. Astfel de lucruri nu se fac cu lobby politic ca cel făcut de preşedintele Băsescu.

- Despre CupruMin: Vrem să ne asigurăm că resursele naturare rămân în cadrul României. În 4 luni venim cu o strategie pentru această problemă.

- Referitor la gazele de şist se suspendă orice fel de autorizare până se stabileşte un standard european pentru Protecţia Mediului

- Am primit acordul de principiu al Finanţelor pentru a anula obligativitatea plăţii retroactive a TVA pe drepturile de autor. Daţi-mi voie să nu dau toate veştile bune odată, că după aia îmi rămân doar veştile rele, dar pot să vă asigur că am discutat deja cu domnul Florin Georgescu şi, probabil, săptămâna viitoare sau în două săptămâni o să primesc o recunoaştere a faptului că mă ţin de cuvânt. Am discutat acest lucru şi am acordul de principiu al domnului Georgescu, trebuie doar să vadă care este impactul bugetar. Din ceea ce noi am calculat, din datele pe care le aveam înainte să intrăm în Ministerul de Finanţe, nu pierde statul cine ştie ce mare lucru. A fost mai degrabă o măsură de intimidare a jurnaliştilor în acel moment a domnului Blejnar, unul dintre domnii şi doamnele pe care n-am apucat să-i destitui eu din funcţie pentru că au plecat ei înainte.

- Gestul preşedintelui cu privire la Andrei Marga a fost mai mult o dispută personală. Dacă ar fi fost vorba de altceva aş fi intervenit imediat.

- În acest moment puterea nu îi aparţine USL-ului. Va deţine puterea abia după ce Antonescu va fi preşedintele României. Noi aveam nevoie să nu mai fim furaţi la alegeri. USL este o echipă mult mai puternică decât PDL şi celelalte partide. USL va câştiga alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. Apoi totul va depinde de modul cum va guverna.

- Prezentatorul TV Andrei Zaharescu va fi numit purtător de cuvânt al Guvernului. I-am propus şi acesta a acceptat să preia postul de purtător de cuvânt.

- A patra Ordonanţă de Urgenţă este recuperarea banilor de la primăriile PDL.

- Referitor la HG privind UMF, am decis retragerea recursului Cabinetului Ungureanu. Astfel, înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată.

- Prin Ordonanţă de Urgenţă am oprit banii care erau reţinuţi ilegal. De luna viitoare, pensionarii vor primi lunar exact banii care le-au fost reţinuţi. De la 1 iunie vom mări salariile cu 8%, urmând ca din decembrie să vină şi a doua etapă de majorare.

- Ostilitatea dintre mine, Crin Antonescu şi Traian Băsescu va exista în continuare, gândim profund diferit. Pentru domnul Băsescu, decizia de a mă nominaliza a fost salutară, cum spunea predecesorul meu, în sensul de salvatoare pentru domnia sa. Nu m-a surprins nominalizarea, nu mă aşteptam în schimb să dăm jos Guvernul Ungureanu.

- Eu nu sunt şi nu voi fi niciodată primul ministru al lui Traian Băsescu, chiar daca Domnul Ungureanu era prim ministrul lui. Eu am fost votat pentru această funcţie. Traian Băsescu şi-a dorit să păstreze Guvernul Ungureanu pentru că îi era foarte util, cel puţin dumnealui. Preşedintele nu avea altă soluţie decât dacă dorea să suporte imediat consecinţele gestului său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici