Proiect PNL: Primele 5 zile de concediu medical, plătite din bugetul de stat şi nu de angajator

Deputaţii PNL Mara Mareş şi Robert Sighiartău au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede ca primele cinci zile de concediu medical să fie plătite de la bugetul de stat şi nu de către angajator, potrivit unui comunicat de presă.

541 afișări
Imaginea articolului Proiect PNL: Primele 5 zile de concediu medical, plătite din bugetul de stat şi nu de angajator

Cadrul legislativ nu încurajează deloc iniţiativele private, economia este sugrumată de măsurile guvernului de la putere, iar birocraţia pune piedici firmelor din România - aceasta este starea de fapt actuală, susţin iniţiatorii.

„Alături de deputatul PNL Robert Sighiartău am depus o iniţiativă legislativă prin care angajatorul să nu mai cheltuiască de două ori pentru concediile medicale ale angajaţilor: o dată, prin contribuţia la asigurări sociale pentru cei aflaţi în incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii şi a doua oară prin plata primelor 5 zile de concediu medical pentru aceştia, aşa cum se întâmplă în condiţiile actualului cadru legislativ”, a declarat Mara Mareş, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Deputatul PNL mai spune că există anomalii legislative care descurajează antreprenoriatul.

„Anomaliile legislative de acest fel nu fac decât să descurajeze iniţiativele economice şi antreprenoriatul în general, asta în condiţiile în care deja avem un buget de austeritate în ceea ce priveşte investiţiile. Am propus această lege după mai multe discuţii avute cu angajatori care au fost puşi în această situaţie absurdă de ani de zile, iar guvernarea PSD, vedem clar că nu este interesată să corecteze situaţiile de acest fel, în condiţiile în care au nevoie disperată de orice leu în plus la un buget de stat alcătuit strâmb”, a explicat Mareş.

Aceasta a adăugat că „este stupid” ca angajatorii să plătească de două ori pentru cazurile în în car angajaţi se află în incapacitate temporară de muncă.

„Pentru a evita situaţia absurdă în care statul încasează de două ori plata pentru angajaţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă, am propus ca această indemnizaţie să fie achitată integral, din prima zi de concediu medical, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, fără ca angajatorii să mai plătească un leu în plus. Acum, acest Fond acoperă practic plata concediilor medicale pentru toate celelalte categorii incluse în lege – maternitate, risc maternal, îngrijirea copilului bolnav, situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale. Este stupid ca angajatorii să plătească de două ori pentru cazurile în care angajaţii se află în situaţia nefericită a incapacităţii temporare de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii”, a conchis deputatul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici