Proiect: Vouchere gratuite de 7.000 de lei, neimpozabile, prin Programul Naţional "Prima lumină"

Un număr de 26 de parlamentari USR au înregistrat în Senat un proiect privind acordarea gratuită de bonuri valorice în valoare de 7.000 de lei, denumite "vouchere de lumină", pentru racordarea gospodăriilor fără curent la o sursă de energie electrică.

3721 afișări
Imaginea articolului Proiect: Vouchere gratuite de 7.000 de lei, neimpozabile, prin Programul Naţional "Prima lumină"

Proiect: Vouchere gratuite de 7.000 de lei, neimpozabile, prin Programul Naţional "Prima lumină"

Propunerea legislativă se adresează exclusiv gospodăriilor care nu benefiază de energie electrică.

Voucherele de lumină pot fi utilizate pentru achiziţionarea următoarelor soluţii tehnice: panouri fotovoltaice şi accesorii (acumulatori, regulator solar, invertor); echipamente pentru producere energiei hidroelectrice; mori de vânt; conectarea la reţeaua electrică de distribuţie publică, precum pentru alte surse de energie regenerabilă disponibile.

Potrivit legii, bonurile valorice pentru racordarea la o sursă de energie electrică nu sunt incluse în veniturile de natură salarială, nu sunt impozabile şi nu se iau în calcul la stabilirea unor obligaţii legale de întreţinere şi nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială sau alte prestaţii sociale.

"În scopul îmbunătăţirii gradului de acces a gospodăriilor izolate şi a consumatorilor vulnerabili la reţeaua de energie electrică sau la alte surse de energie electrică se instituie Programul Naţional <<Prima Lumină>>", potrivit proiectului de lege.

Propunerea legislativă prevede acordarea gratuită, de la stat, a unui singur "voucher de lumină" în valoare de 7.000 de lei, care poate fi folosit pentru a acoperi costurile echipamentelor şi costurile auxiliare de transport şi instalare”. în vederea racordării unei gospodării la o sursă de energie electrică.

Voucherele de lumină au perioada de valabilitate de 24 de luni de la data emiterii. În cazul în care soluţia tehnică aleasă are un cost total mai mic decât valoarea voucherului, diferenţa în bani nu se restituie beneficiarului. În cazul în care costul soluţiei tehnice este mai mare decât valoarea voucherului, beneficiarul va suporta diferenţa de bani.

Voucherul de lumină este nominal şi se acordă unui singur membru a gospodăriei, pentru conectarea la energie electrică a gospodăriei din care face parte. Pentru o gospodărie eligibilă se acordă un singur voucher de lumină.

Legea prevede şi unele condiţii de acordare a voucherelor de lumină.

Astfel, voucherele de lumină sunt acordate pentru conectarea la o sursă de energie electrică a locuinţelor în care domiciliază beneficiarii. Pot beneficia de un voucher de lumină persoanele cu capacitate deplină de exerciţiu, care au domiciliul stabil pe raza autorităţii publice şi sunt înregistraţi în evidenţele acesteia.

De asemenea, voucherele de lumină sunt acordate doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii: a) beneficiarii nu au debite la bugetul local; c) locuinţa nu a fost racordată la reţeaua publică de electricitate; d) venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

Lista anuală a beneficiarilor va fi publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

"Beneficiarii Programului au obligaţia de a întreţine echipamentele instalate conform instrucţiunilor firmei autorizate care le-a instalat. Se interzice transmiterea dreptului de utilizare a voucherului către altă persoană. Se interzice vânzarea sau cedarea echipamentelor sau a pieselor componente către alte persoane. Se interzice utilizarea voucherelor de lumină în alte scopuri ori valorificarea acestora prin transformarea în bani sau bunuri", mai prevede iniţiativa legislativă.

Dacă aceste reguli sunt încălcate, voucherele acordate sunt anulate de drept, iar beneficiarii acestora îşi pierd definitiv dreptul de a beneficia de un alt voucher de lumină.

Utilizarea voucherelor de lumină în alte scopuri decât cele în care au fost acordate constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 3.000 la 5.000 lei şi pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher. Transmiterea dreptului de utilizare a voucherului de lumină unei alte persoane constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 3.000 la 5.000 lei şi pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher. Vânzarea sau transmiterea echipamentelor sau a pieselor componente instalate constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 5.000 la 10.000 lei şi pierderea dreptului beneficiarului de a primi un alt voucher.

Proiectul de lege al USR a fost înregistrat la Senat, primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici