Proiecte USR. Taxa pe viciu ar urma să fie colectată direct la Ministerul Sănătăţii

  • Deputatul USR Adrian Wiener a depus două proiecte legislative menite să ajute sistemul sanitar.
  • Un proiect vizează colectarea taxei pe viciu direct la Ministerul Sănătăţii, astfel încât să poată fi derulate programe de prevenţie.
1882 afișări
Imaginea articolului Proiecte USR. Taxa pe viciu ar urma să fie colectată direct la Ministerul Sănătăţii

Sursa foto: Mediafaxfoto

Pe de o parte, este vorba de colectarea taxei pe viciu direct la Ministerul Sănătăţii, astfel încât să poată fi derulate programe de prevenţie şi să crească calitatea sistemului public de sănătate.

Pe de altă parte, este vorba despre introducerea principiului „sănătatea în toate politicile”, care îşi propune să se ţină cont de impactul asupra sănătăţii publice în toate demersurile decizionale.

Primul proiect de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal – bugetare, în sensul abrogării art. 56 al Capitolului III. În acest fel se va reveni la situaţia de dinaintea deciziei păguboase a guvernării PSD prin care taxa pe viciu a fost colectată la bugetul de stat, ceea ce a făcut ca sumele strânse din taxa pe viciu să intre anual în bugetul Ministerului Finanţelor Publice, iar programele pentru sănătate să fie la concurenţă cu alte priorităţi de investiţii şi cheltuieli.

„Taxa pe viciu este echivalentul a 12% din încasările rezultate în urma acţiunilor publicitare pentru tutun şi băuturi alcoolice. Această taxă este plătită de către producători, iar în ultimii ani totalul a ajuns să depăşească 200 milioane de euro. Aceşti bani trebuie folosiţi pentru programe de prevenţie, pentru a diminua povara de boală şi a creşte calitatea sistemului public de sănătate. România alocă aproximativ 6% din PIB pentru sistemul public de sănătate. Subfinanţarea este evidentă şi se reflectă în spitale vetuste, în absenţa programelor de prevenţie ori lipsa dotărilor de bază în unităţile sanitare”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Odată colectată taxa pe viciu direct la Ministerul Sănătăţii, sumele rezultate pot fi folosite pentru:

  • Finanţarea programelor şi subprogramelor naţionale de sănătate;
  • Investiţii în infrastructură şi dotări la unităţile spitaliceşti din reţeaua Ministerului;
  • Creşterea rezervei financiare pentru situaţii speciale.

Al doilea proiect depus de deputatul USR Adrian Wiener modifică Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, în sensul introducerii obligativităţii ca toate deciziile de reglementare a majorităţii sectoarelor economice sau sociale să ţină cont şi de impactul asupra sănătăţii publice.

În prezent, la fundamentarea propunerilor legislative şi a altor proiecte de acte normative se iau în considerare efectele economice, sociale, de mediu, legislative şi bugetare. Proiectul adaugă acestor criterii pe cel al impactului asupra sănătăţii publice, ştiut fiind faptul că doar 25% din sănătatea unei populaţii depinde de calitatea sistemului public de sănătate, restul fiind legat de factori de mediu – calitatea aerului, a apei şi a solului -, factori sociali sau ocupaţionali, alimentaţie, nivel de educaţie, calitatea locuirii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici