Proteste violente în Belarus după ce Lukaşenko şi-a asigurat al şaselea mandat. Cel puţin 10 persoane au fost arestate

  • Rezultate parţiale: Aleksandr Lukaşenko a obţinut un nou mandat de preşedinte al Belarusului, cu 82% din voturi
  • Principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, a primit 5% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale
  • La Minsk au izbucnit noi proteste, cel puţin zece susţinători ai opoziţiei fiind reţinuţi
1888 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în Belarus după ce Lukaşenko şi-a asigurat al şaselea mandat. Cel puţin 10 persoane au fost arestate

Aleksandr Lukaşenko va revendica un nou mandat de preşedinte al Belarusului, în pofida protestelor

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a obţinut 82% din voturi în scrutinul prezidenţial, a anunţat duminică seară Comisia Electorală Centrală, în timp ce la Minsk au izbucnit noi proteste ale opoziţiei.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea voturilor în cinci regiuni, Aleksandr Lukaşenko a obţinut 82% din voturi. Principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, a primit 5% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale, citată de agenţia de presă Sputnik.

Un sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne îl credita cu 79,7% pe Aleksandr Lukaşenko, iar pe Svetlana Tikanovskaia cu 6,8%. Hanna Kanapatskaia era creditată cu 2,3%, Andrei Dmitriev cu 1,1%, iar Serghei Cerecen cu 0,9%, conform sondajului, prezentat de postul Belarus-24.

Prezenţa la urne a fost de aproximativ 80%, iar scrutinul a fost validat.

În aşteptarea rezultatelor scrutinului prezidenţial, la Minsk au izbucnit duminică seară noi proteste ale opoziţiei. Cel puţin zece simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi după confruntări sporadice cu forţele de ordine, au declarat surse citate de agenţia de presă Reuters.

Opoziţia din Belarus a anunţat că se aştepta ca alegerile să fie fraudate, pentru asigurarea celui de-al şaselea mandat al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, nu crede că Aleksandr Lukaşenko a câştigat într-adevăr alegerile. "Eu cred ce văd, eu văd că cei mai mulţi oameni sunt cu noi", a afirmat ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici