PSD a depus plângeri penale împotriva lui Anastase şi a lui Sever Voinescu

PSD a depus, marţi, la Parchetul ICCJ plângeri penale împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals şi împotriva deputatului Sever Voinescu, secretar de şedinţă la votarea Legii pensiilor, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din PSD.

24 afișări
Imaginea articolului PSD a depus plângeri penale împotriva lui Anastase şi a lui Sever Voinescu

PSD a depus plângeri penale împotriva lui Anastase şi a lui Sever Voinescu (Imagine: Bogdan Barghin/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a spus că social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul".

"Ei au recunoscut acest furt, dar nu este de ajuns, ar trebui să plătească pentru comportamentul ilegal şi criminal, răspunzând penal în justiţie", a precizat Moldovan.

El a mai spus că PSD va merge până la capăt cu aceste demersuri împotriva lui Anastase şi Voinescu, "pentru a opri acest comportament ilegal şi criminal".

Potrivit lui Moldovan, parlamentarii PSD vor părăsi şedinţa comună în care preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, în cazul în care şeful statului nu va avea o poziţie publică pe acest subiect.

"PSD va părăsi sala de plen doar la discursul preşedintelui Traian Băsescu şi ne vom întoarce la plen la celelalte puncte aflate în dezbatere", a adăugat Moldovan.

La rândul său, avocatul PSD, Camel Clementina, a precizat că cea mai gravă pedeapsă pe care o riscă Roberta Anastase şi Sever Voinescu este 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

PSD invocă articolele 289, 291 şi 292 Cod penal în plângerea penală împotriva lui Anastase şi Voinescu.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în numele liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa.

În temeiul celor trei articole din Codul penal şi a articolului 222 din Codul de procedură penală, PSD a formulat plângerea penală împotriva "numiţilor Anastase Roberta Alma şi Sever Voinescu", acuzându-i de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată (art. 248 Cod penal), fals intelectual (art. 289 Cod penal), uz de fals (art. 291 Cod penal) şi fals în declaraţii (art. 292 Cod penal).

În plângerea formulată de PSD se arată că Anastase, cu ocazia votării Legii sistemului unitar de pensii, a prezidat şedinţa din data de 15.09.2010, comiţând cu această ocazie diferite abuzuri, asistată de doi secretari stabiliţi, respectiv Mihai Voicu şi Sever Voinescu.

PSD susţine că în acea şedinţă voturile pe articole au început să se realizeze începând cu ora 16.48, până la ora 21.55, când deputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările, prezenţa de vârf în sală fiind de 233 de deputaţi, la ora 16.33, iar între orele 21.58 şi 22.35, când s-a mai votat electronic după părăsirea sălii de către membrii opoziţiei, în sală au fost între 133 şi 116 deputaţi.

"La 40 de minute după ce deputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările, făptuitoarea a susţinut că sistemul de vot electronic s-a defectat, situaţie cu privire la care avem serioase dubii, şi s-a stabilit continuarea şedinţei, votându-se prin ridicarea mâinii", se mai arată în plângerea penală.

PSD susţine că votarea legii prin ridicarea de mâini "a fost coordonată de către numita Anastase Roberta Alma", care anunţa, după fiecare etapă, rezultatul votului, "mărind în mod considerabil şi evident intenţionat numărul votanţilor pentru a se realiza cvorumul legal".

"Fapta numitei Anastase Roberta Alma, dar şi a secretarului Sever Voinescu de a contabiliza, în mod intenţionat, mai multe voturi decât erau în realitate, întruneşte toate elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iar atestarea de către făptuitori a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu scopul vădit de a se constitui cvorumul legal pentru adoptarea legii pensiilor, întruneşte toate elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 Cod penal", mai susţine PSD.

Social-democraţii mai arată că legea pensiilor a fost adoptată pe baza documentelor întocmite de Sever Voinescu şi validate de Anastase Roberta Alma, documente care atestă, în mod fals, întrunirea numărului de deputaţi necesar adoptării unei legi, realizându-se astfel condiţiile necesare existenţei infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod penal.

PSD mai susţine că plângerea penală va fi dovedită cu stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din data de 15.09.2010, înregistrarea audio video a acestei şedinţe, proba cu martori, expertiza tehnică a sistemului electronic şi listele electronice de vot care atestă numărul de deputaţi prezenţi în sală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici