PSD acuză Guvernul Cîţu de un eşec major care va costa România multe miliarde de euro

  • “Guvernul nu a prezentat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci un <<început de proiect>>, conform declaraţiei ministrului Ghinea. Asta spune totul despre seriozitatea acestui demers”, şi-a început atacul prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.
  • El a susţinut că planul Guvernului seamănă cu un “ghiveci cu de toate”.
538 afișări
Imaginea articolului PSD acuză Guvernul Cîţu de un eşec major care va costa România multe miliarde de euro

PSD acuză Guvernul Cîţu de un eşec major care va costa România multe miliarde de euro

"Au adunat tot ce-au găsit prin sertare ca să iasă ceva cât mai umflat, valorând chipurile 41 de miliarde euro. Cred că cu astfel de glume vor păcăli Comisia Europeană, care se va mulţumi să taie contabiliceşte până la 29 miliarde euro, fără se se uite la ce este în interior. Se înseală amarnic si fac de râs România, am auzit-o chiar pe comisarul european Adina Vălean spunându-le zilele trecute că această abordare este total greşită”, a mai spus Grindeanu.

Liderul PSD a numărat cel puţin a patra aşa zisă lansare a PNRR, care se transformă într-un eşec pentru că Guvernul este incapabil să livreze o asemenea viziune strategică.

Grindeanu a detaliat de ce PSD consideră că acest PNRR nu este un Plan Naţional. În viziunea PSD, o asemenea construcţie are nevoie de câţiva piloni fundamentali:

1. Consens politic

2. Dialog public

3. Implicarea actorilor sociali (patronate, sindicate ONG-uri)

4. Parteneriat cu toate autorităţile locale

5. Depolitizare şi transparenţă în alocarea fondurilor

“Se refuză inexplicabil dezbaterea acestui PNRR cu partidele din Parlament dar şi cu mediul economic şi societatea civilă. Aceasta este calea sigură spre un alt eşec de proporţii pe care îl vor deconta nu doar guvernanţii, ci noi – toţi românii. Calendarul de aprobare al PNRR prezentat de Guvern ne arată că România ar putea avea un plan aprobat de abia începând cu luna septembrie 2021, ceea ce înseamnă că banii europeni nu vor veni prea devreme”, a acuzat Grindeanu.

PSD mai acuză Guvernul că acest plan nu are în spate nici un studiu de impact, nici o evaluare de piaţă şi, mai ales, nu pune în centrul său cetăţeanul, familia, generaţiile tinere“ şi pune în centru pe oamenii de la putere şi firmele lor de casă care să facă ori consultanţa la proiecte, ori să devină sugativă de bani europeni”, a adăugat Sorin Grindeanu.
O altă acuzaţie lansată de PSD este că proiectul Guvernului nu asigură o dezvoltare locală echilibrată la nivel naţional şi multe proiecte importante, ce pot fi implementate în diverse zone ale ţării, au fost scoase de la finanţare.

“De fapt, au procedat ca de obicei, au ţinut banii blocaţi la Palatul Victoria, la pixul miniştrilor. Documentul nu este rezultatul unei viziuni integrate de construcţie a infrastructurilor critice ale ţării, ci este strict efectul unui troc politic în interiorul coaliţiei. Plus satisfacerea orgoliului prezidenţial, printr-un copy-paste jenant al întregului proiect România Educată, care – de bun ce este – nu s-a mişcat vreun milimetru de şase ani încoace. Din acest punct de vedere, este un document care nu are legatură cu prezentul şi cu viitorul, ci doreşte reabilitarea trecutului”, a concluzionat prim-vicepreşedintele PSD.

Liderii PSD au prezentat şi ce tipuri de proiecte lipsesc din PNRR. “Noi avem o alta viziune. Pornim de la ceea ce doresc ţările UE, Comisia Europeană cu acest Plan. Sunt câteva obiective mari: să rezolvăm în acelaşi timp criza economică şi criza sanitară, să ne revenim rapid din punct de vedere economic, dar în acelaşi timp să schimbăm modelul de societate şi economie spre care ne îndreptăm - mai multă digitalizare, mai multă grijă pentru mediu, acces echitabil la educaţie şi sănătate pentru toţi, mai multă competitivitate, mai multă inovare.

Pornind de la aceste obiective am analizat ce clustere de competitivitate, ce avantaje specifice are Romania şi cum putem folosi aceste fonduri pentru a consolida economia, pentru a reduce decalajele economice si sociale”, a mai spus Grindeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici